Seif Al Islam ponovo ujedinjuje Libiju: Plemena zajednički stala iza Gadafijevog sina

Sina ubijenog libijskog lidera Moamera El Gadafija koji je nedavno pušten iz zatvora, libijska plemena vide kao jedinog legitimnog spasioca zemlje i spremna su da ga podrže kao de fakto lidera u bilo kakvom političkom procesu

Seif al Islam Gadafi, sin ubijenog libijskog lidera Moamera Gadafija, pušten je iz zatvora u Zintanu, gdje je proveo skoro 5 godina. Nakon što je njegov otac ubijen i Sirt zauzet od strane pobunjenika, Seif je pokušao da pobjegne iz Libije, međutim u novembru 2011. je uhapšen i zadržan u zatvoru, gdje su mu, između ostalog, odsječeni prsti.

U avgustu prošle godine, mladi Gadafi je u Tripoliju osuđen na smrt strijeljanjem, međutim kazna nije izvršena na insistiranje organizacije “Human Rights Watch”, koja je optužila samoproglašenu vladu da je politizovala sudski proces.

Seif nije bio prisutan na saslušanjima, jer kao zatvorenik u Zintanu kojim je upravljala vlada u Tobruku, nije bio u nadležnosti vlasti u Tripoliju. Osim toga, Međunarodni krivični sud u Hagu podigao je optužnicu protiv Seifa, njegovog oca i bivšeg šefa libijske obaveštajne službe Abdalaha Sanusija. Haški tribunal je povukao optužnicu protiv Moamera Gadafija poslije njegove smrti, a odobrio je da se Sanusiju sudi u Libiji.

Izvor blizak Seifu rekao je 2015. godine za Al Monitor da je jedina prepreka oslobađanju Seifa “njegova bezbjednost kada napusti zatvor”.

“Bile bi potrebne velike bezbjednosne mere da bi bio siguran, a ukoliko bi ga odveli u inostranstvo, imao bi malo uticaja na događaje u zemlji”, naveo je izvor.

Oslobađanje Seifa Gadafija ipak je omogućeno novim zakonom o amnestiji, koji je usvojila međunarodno priznata vlada u Tobruku. Njegov pravni tim naveo je da je Seif oslobođen još 12. aprila, ali da to nije objavljeno iz bezbjednosnih razloga.

Karim Kan koji je vodio Gadafijev pravni tim, izjavio je da će Haški tribunal najvjerovatnije odbaciti optužbe protiv Seifa, jer mu je po istim osnovama suđeno i u Libiji, gdje je oslobođen.

Sada kada je na slobodi, glavno pitanje jeste: “Kakva će biti uloga Seifa Gadafija u budućnosti Libije?”

Izvori bliski mladom Gadafiju rekli su za Al Monitor da je Seif već počeo da kontaktira ljude koji ga podržavaju i pravi plan za spasavanje zemlje. Naime, Seif je praktično predodređen da igra ulogu u plemenski struktuiranom libijskom društvu – većina plemena koja su podržavala njegovog oca, vide ga kao jedinog legitimnog spasioca i spremna su da ga podrže kao de fakto lidera u bilo kakvom političkom procesu nacionalnog pomirenja i ujedinjenja zemlje.

Prema saznanjima Al Monitora, ova plemena su već donijela odluku da će ga prihvatiti kao njihovog jedinog predstavnika, što znači da će Seif Gadafi biti zadužen za pregovore, prihvatanje i odbijanje uslova nacionalnog pomirenja.

Imajući u vidu sve goru situaciju u Libiji, sve više ljudi okreće se Gadafiju kao potencijalno pozitivnom igraču. Prema posljednjim izveštajima, pristalice Gadafija su sada u apsolutnoj većini u Libiji i predstavljaju glas koji se ne može ignorisati.

Osim toga, plemenske snage u zemlji su već neko vrijeme u potpunosti ignorisane od strane UN-ovih predstavnika u Libiji, koji nisu uspjeli da postignu nikakav napredak u izvlačenju zemlje iz građanskog rata.

Plemena koja se protive takozvanoj “Revoluciji 17. februara” okupila su se u Vrhovni savjet libijskih plemena i jedino što im fali jeste politička koherentnost i jako vođstvo, koje prema njihovom mišljenju, može obezbjediti Seif Gadafi.
Činjenica da se njegovo oslobođenje poklopilo sa oslobađanjem šest visokih zvaničnika bivšeg režima, doprinijela je tome da se Seif Gadafi pozicionira kao sve relevantnija politička figura u ratom razorenoj zemlji.

Related posts