SDS protiv saradnje s Dodikom, načelnici pripremili zahtjeve Vladi RS-a

Predsjedništvo SDS-a podržalo je sinoć u Banjoj Luci zaključak Saveza za promjene da nema saradnje s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, imajući u vidu da je “pokazao kako tretira građane u RS-u, dijeleći ih na one koji glasaju na SDS i one koji biraju SNSD”, što je apsolutno neprihvatljivo, potvrdio je lider SDS-a Vukota Govedarica.

Kazao je da su načelnicima iz SDS-a prenjeli stav da moraju sarađivati s Vladom RS-a.

– Lokalne zajednice su dobrim dijelom oslonjene na rad s Vladom i od nje očekujemo da će u punom kapacitetu sarađivati s općinama. U tom smislu, načelnici iz sarajevsko-romanijske regije sutra će se odazvati na sastanak s predstavnicima Vlade RS – rekao je Govedarica u izjavi novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDS-a.

Načelnici općina iz te stranke će sutra na sastanku s članovima Vlade iznijeti i primjedbe na, kako je naveo, dosadašnji status, kao i viđenja kako izvršna vlast može da podrži projekte lokalnih zajednica.

Savez za promjene je prije dva dana zaključio da prekidaju saradnju s Dodikom i SNSD-om, nakon njegove izjave da Vlada RS-a neće pomagati općine u kojima nije pobijedio SNSD, te da članovi Vlade neće imati bilo kakvu komunikaciju s rukovodstvima tih lokalnih zajednica i da će SNSD napraviti tzv. crnu knjigu u koju će biti upisani svi oni koji su bilo kada na bilo koji način SNSD-u “napravili štetu”.

Tada nije najavljen prekid saradnje s Vladom RS-a, već je najavljen sastanak načelnika na kojem će biti razmatran njihov odnos s Vladom RS-a.

– Na tom sastanku ćemo vidjeti i kakav je bio dosadašnji odnos Vlade RS prema općinama i napraviti specifikaciju zahtjeva koji su od njih do sada bili upućivani prema Vladi RS – istakao je u ponedjeljak Govedarica i pozvao sve čelne ljude lokalnih zajednica u RS u kojima je na vlasti SDS, a i ostale gradonačelnike i načelnike da rade u interesu svih stanovnika i da ne dijele građane RS.

Related posts