SDP: Studentski pohodi zloupotrebljavaju pogibiju studentica u vlastitu promociju

Forum mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (FM SDP BiH) u saopćenju za javnost navodi da su šokirani činjenicom da organizator Studentskih pohoda, koristi pogibiju studentica Selme Agić i Edite Malkoč za promociju “Studentskog pohoda na Trebević za Selmu i Editu” zakazanog 23. oktobra 2016. godine.

Prema njihovim riječima, ovaj krajnje nemoralan čin smatra se najbrutalnijom zloupotrebom imena nastradalih studentica, zbog toga jer, kako navode, nikakav pohod neće doprinijeti poboljšanju sigurnosti studenata ili prevenciji saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

“Organizatori ovoga pohoda, bez mjere i obraza, s emotikonima i smajlijima pozivaju studente da podjele ovu sramnu objavu i pozovu što više kolega da učestvuju. Stoga, Forum mladih SDP BiH Sarajevo zahtjeva da se ovaj pohod otkaže, te da se utvrdi ko je odgovorna osoba za zastupanje ‘Studentskih pohoda’. Zabrinjava nas činjenica da su ‘Studentski pohodi’ djelovali kroz Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS), da bi se u međuvremenu, na neki način odvojili od SPUS-a.

Telefonski broj ove organizacije je pod zabranom (nepoznat titular) prema informacijama telecoma, a organizacija se ne nalazi u registru udruženja Ministarstva pravde Kantona Sarajevo. No, to nije prepreka za prodaju karata, organizaciju više pohoda po BiH i evropi, koji nerijetko broje i po više od 2.000 učesnika. Prema nekim procjenama kroz ‘Studentske pohode’ prošla su najmanje tri miliona KM.

Smatramo da nisu problem pohodi, već nastojanja da se kroz pohode mladi odvuku od realnosti. Bojazan za pobunu studenata, vladajuće stranke, i njihovi izvršitelji u ovim organizacijama, kroz sitan novac ‘zabavljaju’ studente”, navodi se u saopćenju FM SDP BiH.

Forum mladih SDP BiH Sarajevo tražit će od nadležnih institucija odgovore o prirodi, radu i poslovanju “Studentskih pohoda”, te će od SPUS-a, kao zvaničnog predstavnika studenata Univerziteta u Sarajevu, koji su učestvovali u kreiranju nekoliko prijedloga za poboljšanje sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo nakon tragičnog ubistva dvije studentice, tražiti da se ova aktivnost ukine.

Related posts