SDP BiH: Sankcije SAD su potvrda da je država BiH neupitna, a pojedinci prolazni

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH pozvalo je domaće i međunarodne institucije da, vođene primjerom SAD-a, štite ustavni poredak BiH, građane ove države i njihova prava. Posljednja dešavanja, smatraju u SDP-u, samo su jasan podsjetnik da je država BiH neupitna, trajna kategorija, a pojedinci i njihove politike prolazni.

-Postupci Vlade SAD-a najbolja su lekcija, ne samo političarima, nego i domaćim pravosudnim institucijama koje su u skladu sa zakonom mnogo ranije morale reagovati i sankcionisati sve odgovorne za kontinuirano rušenje ustavnog poretka BiH – saopćio je SDP.

Predsjedništvo SDP BiH je izrazilo nadu da će „iz beskompromisne reakcije SAD-a, svi činitelji političkog života izvući pouku, oni koji to čine prestati propagirati nazadne koncepte etničke podjele države, te se posvetiti jačanju njenih institucija u interesu građana“.

U vezi sa pitanjem održavanja lokalnih izbora u Stocu, SDP BiH daje punu podršku Incijativi za Stolac u nastojanjima za osiguranjem pravičnog okončanja cjelokupnog postupka. Predsjedništvo SDP BiH smatra da odluka CIK-a BiH kojom se građanima Stoca u dijaspori suštinski uskraćuje pravo učešća u ponovljenom izbornom procesu predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom BiH.

-Nažalost, postupanja CIK-a još su jedna potvrda manjkavosti izbornog sistema u BiH i njegove očite podložnosti političkim uticajima i manipulacijama. Činjenica da lokalni izbori u BiH iz 2016. godine još uvijek nisu okončani u 2017. godini najslikovitiji su pokazatelj nužnosti izmjena izbornog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim standardima i demokratskim principima – navodi se u saopćenju.

Related posts