SDA-SBB će imati načelnike u skoro svim opštinama u Krajini

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održaće se 2. oktobra.Ujedno je ovo poziv za sve građane širom naše države da izađu i pokušaju promijeniti trenutnu situaciju.

Ipak, sudeći prema anketama u Krajini se neće desiti neka bitna promjena.

Prema istim anketama aktuelni načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević (A-SDA) ima najveće šanse da zadrži mandat.Njegovom protivniku, dr.Handanagiću (SDA) za kojeg se vežu mnoge malverzacije i ne ide u prilog da je Ogrešević jedan od omiljenijih krajiških političara koji je općinu Cazin stavio na mjesto broj jedan kada je u pitanju Unsko sanski kanton.

Izbor građana Velike Kladuše će vjerovatno biti Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac na kojeg i nećemo trošiti mnogo riječi. Upitno je da li se i starac od 77 godina može popeti uz stepenice a tek voditi jednu lokalnu zajednicu.

Uspostavljanjem koalicije SDA-SBB i izbacivanjem A-SDA iz vlasti, Agan Bunić(SDA) ima velike šanse da osvoji drugi mandat.Njegov protukandidat je nezavisni kandidat Zikrija Duraković, bivši ministar finansija u Vladi USK, kojeg također podržava A-SDA.

Da će tijesno biti u Bosanskoj Krupi govori kandidatura Sanila Hasića (DF), bivšeg saradnika i savjetnika aktuelnog načelnika Armina Halitovića (SDP).

Poznavaoci političke situacije u Bosanskoj Krupi znaju da ova dva kandidata imaju isto glasačko tijelo.Kako za sada stoje stvari, pobjednika će odlučiti glasači A-SDA stranke koji su trenutno na strani kandidata Samira Sedića (SDA), bivšeg ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK.

Na sličan način kandidaturom Šuhreta Fazlića, dojučerašnjeg predsjednika GO SDP-a Bihać, Hajrudina Havića(SDP) te kandidata Demokratske fronte Zlatana Mizića, olakšan je put ka gradonačelničkoj stolici Hadisu Jusiću (SDA).

Skočila je ljevica sama sebi u stomak, može se čuti u razgovoru sa istaknutim članovima lijevih političkih opcija u Bihaću.

Hadis Jusić(SDA), aktuelni je direktor JKP Komrad Bihać, čovjek za kojeg Bišćani imaju samo riječi hvale.Kako stvari stoje Jusić je vjerovatno i novi gradonačelnik Bihaća.

Prema svemu sudeći Jasmin Musić, nakon prve nedjelje u oktobru, novi je načelnik opštine Ključ. 24-godišnji politolog iz istoimene opštine najbolji je student na dodiplomskom(2013) i postdiplomskom studiju(2015) Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.Također, Musić je i savjetnik aktuelnog Premijera Vlade USK mr. Huseina Rošića.

Male šanse u Ključu ima trenutni načelnik Zukanović kad u obzir uzmemo aktuelno stanje SDP-a u Ključu.Također, mnogi Ključani Zukanoviću zamjeraju pokušaj izgradnje hidroelektrane na Sani, zapošljavanje podobnih kadrova u opštinu, javna preduzeća itd. Jedino što je Zukanović uspio u 4 godine je povećati sebi načelničku platu, stoji u reagiranju opozicije u Ključu.

Opće poznato je da će u Sanskom Mostu SDA zadržati načelnički mandat i time pokazati da je Sana bastion SDA. Kandidat SDA-SBB koalicije u ovom gradu je Faris Hasanbegović.

Koalicijom SDA SBB i u Bosanskom Petrovcu šansu za načelničku stolicu ima Admir Spahić.

Aktuelni načelnik Hujić kojeg je izabrao “Bošnjački korpus” više nema podršku istoimenog u Bosanskom Petrovcu.

krajina.ba

Related posts