Schroeter: Ako vlasti BiH zatraže pomoć EUFOR-a, želimo biti spremni

Za nedjelju je zakazan referendum u Republici Srpskoj. Međutim, Schroeter kaže kako EUFOR vjeruje da nije primjereno povezivati ovo pitanje sa sigurnosnom situacijom u BiH ili se upuštati u takve spekulacije

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Friedrich Schroeter, u razgovoru za “Dnevni avaz” povodom zajedničke vježbe „Brzi odgovor 2016”, u kojoj će učestvovati više od 500 vojnika EUFOR-a, Oružanih snaga BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Mađarske i Portugala, kazao je da je to odlična prilika koju EUFOR koristi svake godine da pozove svoje rezervne snage kako bi vršile obuku i uvježbavale svoje vještine u slučaju da vlasti BiH zatraže njihovu pomoć.

– Ovo je, također, prilika za Oružane snage BiH da izvode obuku sa EU/NATO i međunarodnim snagama – kazao je Schroeter.

Za nedjelju je zakazan referendum u Republici Srpskoj. Međutim, Schroeter kaže kako EUFOR vjeruje da nije primjereno povezivati ovo pitanje sa sigurnosnom situacijom u BiH ili se upuštati u takve spekulacije.

– To je pitanje za bh. vlasti, s kojima EUFOR održava bliske odnose – kazao je on.

Govoreći o predstojećoj vježbi, rekao je da je to kulminacija skoro dvogodišnjeg planiranja i ona će biti održana na vojnom poligonu OSBiH na Manjači, pored Banje Luke, ovog mjeseca.

– Multinacionalni bataljon EUFOR-a i Oružane snage BiH vrlo su tijesno sarađivali kroz zajedničku obuku i razmjenu iskustava i vještina koje će demonstrirati tokom vježbe. Više od 500 vojnika iz EUFOR-a, OSBiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Mađarske, kao i jedna portugalska četa Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava NATO-ove misije KFOR, radit će zajedno u BiH. Ova regionalna vježba također je prilika za EUFOR i Štab NA-TO-a Sarajevo da vrše komandu i kontrolu u okviru velike vojne vježbe. Prilika je to koju EUFOR koristi svake godine da pozove svoje rezervne snage kako bi vršile obuku i uvježbavale svoje vještine u slučaju da vlasti BiH zatraže njihovu pomoć – rekao je Schroeter.

Related posts