SBB potvrdio pisanje Faktora: Priznali da je njihov ministar kriv za cijene goriva, posljedice trpi i Avaz

Savez za bolju budućnost (SBB) oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem pozivaju Federalnu vladu da reagira i zaustavi “divljanje” cijena goriva.

Saopćenje SBB-a prenosimo u cijelosti:

– Premijer Novalić mora sazvati hitnu sjednicu Vlade Federacije BiH i, zajedno sa svim ministrima, pa i resornim ministrom Vujanovićem, hitno zaustaviti monopolsko ponašanje vlasnika benzinskih pumpi. Štete za građane su velike i nepotrebne, a privreda trpi ogromne posljedice. Primjera radi, vozila “Avaza” svako veče pređu čak 10.500 kilometara da bi novina bila distribuirana na više od 4.000 prodajnih mjesta. Isto se odnosi i na proizvođače hljeba, mlijeka i mnogih drugih proizvoda.

Ako Novalić i Vujanović to jednom naredbom Vlade FBiH ne mogu riješiti, tražit ćemo njihovu smjenu na prvoj narednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, koja je planirana za 19. i 20. juni – navodi se u saopćenju.

Faktor je prošle sedmice objavio tekst: Ministar se ne želi zamjeriti “naftašima”: Zašto se nijemo posmatra divljanje cijena, kada smo javnosti predočili odgovor SBB-ovog federalnog ministra Zlatana Vujanovića koji je u odgovoru državnom ministru Mirku Šaroviću napisao kako: “Federalno ministarstvo trgovine je mišljenja da nisu nastupili razlozi za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena u vezi s eventualnim zakonskim ograničenjem visine maloprodajne marže distributera naftnih derivata”.

Related posts