Saznajemo: Fikret Abdić ne smije u Sarajevo!

Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac i, kako stvari stoje, budući načelnik općine Velika Kladuša, kako saznaje “Avaz”, strahuje od dolaska u Sarajevo, gdje bi 8. novembra od Centralne izborne komisije (CIK) BiH trebao preuzeti načelnički certifikat, potpisati izjavu o prihvatanju mandata i predati svoj imovinski karton.

O tome se u Velikoj Kladuši otvoreno govori, a pojavila se i informacija da će Abdić dati punomoć nekome od rodbine, najvjerovatnije najmlađoj kćerki Edini Abdić-Pleho, koja je i aktuelna predsjedavajuća Općinskog vijeća (OV) Velika Kladuša.

Pisani odgovor

– Abdić se boji reakcija javnosti i naroda u Sarajevu zbog percepcije o njemu kao ratnom zločincu – tvrdi naš izvor iz Velike Kladuše.

No, ostaje nedoumica, čak i kada bi Abdić ovlastio kćerku Edinu da mu u CIK-u podigne načelnički certifikat, bi li ona mogla u njegovo ime potpisati i izjavu o preuzimanju mandata. Ovakve priče natjerale su aktuelnog kladuškog načelnika Edina Behrića, koji je u svađi s porodicom Fikreta Abdića, iako je na ovu poziciju došao kao njihov kandidat, da zatraži pisani odgovor od nadležnih institucija.

Ozbiljne sumnje

– Nenadležnim da mi odgovore na ovo pitanje proglasili su se Ministarstvo pravde Unsko-sanskog kantona, federalno i državno ministarstvo te CIKBiH – izjavio je za “Avaz” Behrić.

Istovremeno, DNZ BiH poslao je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog ozbiljne sumnje u nezakonito kandidiranje i ovjeru Abdića kao kandidata Laburističke stranke. Tužilaštvo BiH, prema našim saznanjima, prijavu je primilo 27. oktobra. Iako smo se interesirali u vezi s ovom prijavom i zatražili pisani odgovor, iz ove državne institucije stigao je odgovor koji glasi: „Bez komentara.“

Zdravstveni problemi

U Velikoj Kladuši posljednjih se dana otvoreno govori i o bolesti 77-godišnjeg Abdića. Spominje se teška prehlada koju je dobio tokom izborne kampanje, a odranije je poznato da ima i drugih zdravstvenih problema.

avaz.ba

Related posts