Savjeti finansijskih stručnjaka: Kako smanjiti životne troškove i prilagoditi se primanjima

Koristite uslugu online bankarstva i smanjite troškove provizija. Umjesto taksija, koristite javni prijevoz. Prije odlaska u trgovinu napravite jelovnik za cijelu sedmicu

Živimo u potrošačkom vremenu i sve je više onih koji svakodnevno troše novac na nepotrebne stvari. Mnogi su toga svjesni i željeli bi se riješiti te pošasti, ali ne znaju kako. U pomoć priskaču finansijski stručnjaci nudeći konkretne savjete koji će smanjiti životne troškove.

1. Prorijedite odlaske kod frizera i to se odnosi na sve članove porodice. Ako ste do sada na šišanje odlazili dva puta mjesečno, smanjite to na jednom.

2. Kupujte na akcijama, ali samo ono što vam je potrebno, nema koristi ako uzimate nešto što nećete koristiti.

3. Doručkujte kod kuće i sigurno ćete uštedjeti nekoliko maraka, koje bi inače potrošili na doručak na poslu.

4. Dogovorite se s kolegama da se zajedno vozite na posao i dijelite troškove goriva. Isto tako se možete dogovoriti s ostalim roditeljima, kada je riječ o odvoženju i dovoženju djece u školu i na aktivnosti.

5. Odaberite zajednički paket za mobilne telefone za cijelu porodicu, koji će vas vjerovatno jeftinije koštati nego da plaćate pretplatu posebno za sve članove. Raspitajte se kod operatera za najpovoljniju opciju.

6. Kupujte domaće proizvode koji su obično jeftiniji, a ništa manje kvalitetni od onih koje plaćate suhim zlatom samo zbog imena.

7. Koristite uslugu online bankarstva i smanjite troškove provizija.

8. Umjesto taksija, koristite javni prijevoz.

9. Napravite jelovnik za cijelu sedmicu ili čak dvije prije nego što krenete u kupovinu namirnica.

10. Ispišite dijete s aktivnosti koje su skupocjene, a u kojima ne uživa. Ne morate ga baš svaki vikend voditi u igraonice i kino, organizirajte zabavu kod kuće.

(Faktor.ba)

Related posts