Savjet Billa Gatesa: Evo šta bi radio najbogatiji čovjek na svijetu da živi od dva dolara dnevno

Bill Gates je najbogatiji čovjek na svijetu, sa čak 74,9 milijardi dolara, što je bogatstvo koje si teško možemo i predočiti.

No, iako ima novca i više nego što može potrošiti, Bill je pokušao objasniti kako bi živio u ekstremnom siromaštvu u kojem danas živi gotovo milijarda ljudi, odnosno sa samo dva dolara na dan.

Gates, kao jedan od vodećih svjetskih filantropa, proveo je dosta vremena radeći i pomažući siromašnima u Africi pa tako zna najbolji način kako živjeti u siromaštvu. Naravno, siromaštvo izgleda drugačije na različitim mjestima, a u tekstu koji je objavio na svom blogu, Gates je ponudio neke “trikove” pomoću kojih se može (pre)živjeti sa samo dva dolara dnevno.

– Ja bih uzgajao piliće – poručio je Gates, a zatim objasnio svoju odluku.

– Prije svega, o pilićima je lako i jeftino brinuti se, a mogu doprinijeti i održavanju zdravlja djece jer su neprocjenjiv izvor hrane. Jaja mogu pomoći u borbi protiv neuhranjenosti, a tu je i mogućnost da se prodaju pilići i jaja i zatim s tim novcem kupi hrana – objašnjava.

Sudeći prema njemu, pilići su dobra investicija, a Bill nam je ovdje pokušao dokazati da je jedan od najboljih poduzetnika na svijetu.

– Pretpostavimo da farmer započne s pet kokoši. Jedan od susjeda ima pijetla koji može pomoći oploditi kokoši kako bi imali više jaja. Nakon tri mjeseca, farmer može imati čak 40 pilića. I na kraju, prodajna cijena od pet dolara po piletu, što je tipično u zapadnoj Africi, može dovesti do zarade od preko 1000 dolara godišnje – objašnjava Gates.

(Faktor.ba)

Related posts