Sastanak sa radnicima Agrokomerca

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona primio je danas predstavnike radnika velikokladuškog Agrokomerca, sa kojima je razgovarao o problematici ovog poduzeća za čiju sudbinu egzistenciju veže hiljade krajiških familija.

Nakon što je u više navrata ovlast nad nekadašnjim prehrambeno- prerađivačkim gigantom prebacivana na relaciji Kanton -Federacija, od 2008. godine ovo je poduzeće na listi oniih od federalnog značaja.
Iako opterećen milionskim dugovima njegova imovina, po procjenama radnika, vrijedi više od svih dugova.
– Sramota je da mi od države, ako smo državna firma, molimo da nam omogući bar zdravstvenu zaštitu, da možemo ovjeriti zdravstvene knjižice, kažu radnici koji godinama nisu primili plate niti im je uvezan staž.

Premijer Rošić kazao je radnicima da je Vlada USK na posebno mjesto pri određivanju prioriteta stavila položaj radnika, obespravljenh tokom prethodnih godina te započela kokretne aktivnosti, u saradnji da višim nivoima vlasti, da se pogoni, koji se mogu staviti u funkciju, pokrenu uz traženje strateških partnera.

– Krenuli smo sa DI Sanica, zatim smo, vrlo ozbiljno, krenuli u priču o Kombiteksu,Bihać sad se kreće u rješavanje problema Agrokomerca. Vlada FBiH je naložila preispitivanje rada svih uprava i nadzornih odbora Agrokomerca u proteklih šest godina, koje su dovele do sadašnjeg stanja i već su zadužene stručne osobe koje će koordinirati aktivnosti koje bi vodile prvo sanaciji stanja a potom ozdravljenju Agrokomerca, informisao je radnike mr. Rošić.

Related posts