Sastanak Novalića i EBRD-a: Za FBiH najvažniji Koridor Vc i brze ceste ka Bihaću, Tuzli i Goraždu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, sa saradnicima, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu razgovarao sa izaslanstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojeg je predvodio direktor za Zapadni Balkan Holger Muent.

Gosti su upoznali domaćine o nacrtu nove strategije EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 2017. do 2021. godine.

Direktor Muent je kazao kako je EBRD do danas u Bosnu i Hercegovinu investirao 200 miliona eura kroz 15 projekata koji su, zahvaljujući dobroj saradnji s domaćim vlastima, dali dobre rezultate.

U novom petogodišnjem razdoblju EBRD želi usmjeriti aktivnosti na tri glavna područja. To su poboljšanje privatnog sektora kroz povećanje investicija, investiranje u transportni i energetski sektor u svjetlu regionalnog povezivanja, te povećanje energetske učinkovitosti i izgradnja obnovljivih izvora energije.

Govoreći o cestovnoj infrastukturi, premijer Novalić je kazao kako su za FBiH najbitnija dva projekta: Koridor Vc i izgradnja brzih cesta ka Bihaću, Tuzli i Goraždu.

Kada je riječ o komunalnim javnim preduzećima u općinskoj ili kantonalnoj nadležnosti, nužno je puno toga promijeniti. U sadašnjem radu ovih preduzeća uočljiva je nebriga o potrošnji električne energije i vode, o odlaganju otpada i uopće očuvanju okoliša.

– Problem je i što je velika većina zgrada energetski neefikasna. Za promjenu takvog stanja imamo i domaće materijale i sposobnu građevinsku operativu – kazao je federalni premijer.

Zajedničko je stajalište sagovornika da bi sređivanje prilika u komunalnoj privredi poboljšalo životne uvjete građana i potaklo dalji ekonomski razvoj, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Related posts