Sastanak lidera vladajuće koalicije u FBiH: Dogovor za novo dogovaranje ili izlazak iz krize

Lideri vladajuće koalicije u FBiH Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB) i Dragan Čović (HDZ BiH) danas će razgovarati o stanju koalicije, problemima koji su nastali u posljednje vrijeme i vjerovatno dogovoriti smjernice za daljnji rad.

Evidentno je da u radu koalicije u FBiH postoje određeni problemi, što se prije svega manifestovalo u Parlamentu FBiH, koji je zbog nemogućnosti dogovora o pojedinim pitanjima odgađao zakazane sjednice.

Ljetna pauza je svakako pogodovala strankama koje su na vlasti u FBiH, jer je tada i planirano manje sjednica, a nastala kriza je na taj način prikrivena.

Jedna od tema današnjeg sastanka trebalo bi biti usvajanje zakona o igrama na sreću, od kojeg SDA ne planira odustati, a čijem se načinu donošenja oštro usprotivio HDZ BiH. Kamen spoticanja među koalicionim partnerima bio je i prijedlog zakona o šumama i još nekoliko tačaka koje su usporile rad Parlamenta FBiH.

Nesuglacice izmeđi lidera SDA I HDZ-a BiH pojavile su se i kada je u pitanju mehanizam koordinacije. Naime Dragan Čović usprotivio se načinu na koji su Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dogovorili mehanizam koordinacije, naglašavajući da su mehanizma odlučivanja izostavljeni kantoni, što je po Čoviću bilo neprihvatljivo.

Podsjetimo bilo je i nesuglasica o načinu organiziranja sastanaka, pa je tako propao pokušaj pregovora delegacije SDA i HDZ-a BiH kod Konjica, kada su se lider SDA i njegova delegacija pojavili u jednom restoranu na, kako su rekli dogovoreni sastanak sa čelnicima HDZ-a, koji su negirali da je sastanak uopšte dogovoren.

Ipak, prošle sedmice mehanizam koordinacije je zvanično usaglašen, a danas bi ga trebalo usvojiti Vijeće ministara BiH.

U međuvremenu je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić imao neformalan sastanak sa Draganom Čovićem, gdje je razgovarao o načinu funkcionisanja koalicije, a jučer je održan sastanak delegacija SBB-a i SDA o funkcionisanju te dvije stranke.

Tako će nakon duže vremena u punom sastavu i u zvaničnoj instituciji BiH, Predsjedništvu BiH lideri razgovarati i vjerovatno pokušati dogovoriti rješenje ključnih problema.

Pred vladajućom koalicijom još je mnogo posla, a jedno od ključnih pitanja koje se nameće Mostar i činjenica da građani tog grada ni ove godine neće moći ostvariti svoje pravo i glasati na izborima zbog neispunjavanja odluka Ustavnog Suda.

klix.ba

Related posts