Sarajka Bedrija, majstorica za vrhunske slatke zijafete: Džandar baklavom sladili se Stjepan Mesić i Ivo Josipović

Ljubav prema kuhanju, umijeće i tajne dobro pripremljene baklave naslijedila je od pra pra nane Zubejde-hanume Abadžić-Harba, u to doba nadaleko poznate ašči-kadune.

Tokom svoje bogate historije Bosna i Hercegovina je zapamtila raznolike kulturne utjecaje koji su ostavili traga i u njenoj gastronomiji. Može se kazati kako je tradicionalno kulinarstvo u našoj zemlji usko vezano uz tursku i grčku kuhinju, a usljed austrougarske vladavine prisutni su i brojni utjecaji iz srednje Evrope.

Ta šarolikost posebno je vidljiva u Sarajevu. I danas se u nekim porodicama, recepti za tradicionalne slane i slatke zijafete prenose s generacije na generaciju.

Takav običaj je i u porodici Bedrije Tulek, vrsne majstorice za baklavu, iz čijih ruku svakodnevno izlaze najukusnije vrste ovog poznatog istočnjačkog deserta.

Ljubav prema kuhanju, umijeće i tajne dobro pripremljene baklave naslijedila je od pra pra nane Zubejde-hanume Abadžić-Harba, u to doba nadaleko poznate ašči-kadune.

Ostala bez posla

U početku su se Bedrijinim kolačima sladili komšije, rodbina, prijatelji, a onda je prije 16 godina, kada je ostala bez posla, odlučila spojiti ugodno s korisnim. Za slatke delicije Sarajke brzo se pročulo i izvan granica naše zemlje, pa su posjetioci glavnog grada BiH kao poklon porodici i prijateljima u svojim zemljama nosili baš njenu baklavu.

– Danas na tržištu imate svašta, svakakvi se proizvodi nazivaju baklavom. Prave kolač sa suhim šljivama, pa je nazovu baklava. To može biti samo slatka pita. Zna se od čega se i kako pravi baklava, a posebno sarajevska. U nju se stavljaju orasi, tirit, maslo i jufka koja se ručno razvija i suši – pojašnjava Tulek.

Iz dućana baklava, koji se nalazi u starom dijelu Sarajeva, a u koji kada uđete ne znate šta biste prvo probali, izlaze samo najukusniji zalogaji. Sarajevska baklava, ružice, kajmak pituljice, pa čuvena džandar baklava koju Bedrija pravi s orasima, bademima i lješnjacima.

– Priprema džandar baklave traje najmanje dva dana i sve se radi ručno. To je zaboravljeni kolač kojeg sam uspjela vratiti u jelovnik naših ljudi, barem kada su praznici. Proces pravljenja je jedinstven. Prvo se ručno razviju jufke, a onda se stavljaju na oklagije i suše po nekoliko dana. Suha jufka potom se skida s oklagija, reže na određene veličine, peče i zalijeva agdom, filuje slatkim kajmakom, orasima, lješnjacima, bademom.

Pomaže sin Vehid

Ovih dana u dućanu je posebno živo jer valja na vrijeme pripremiti narudžbe za Kurban-bajram koje su sedmicama ranije pristizale. Bedriji u poslu pomaže sin Vehid, koji je završio fakultet, a kako se nije mogao zaposliti u struci, odlučio je pomoći majci, ali i sebi.

– Pred praznike imamo više posla nego ostalim danima, ali uz dobru organizaciju, sve se stigne na vrijeme. Najvažnije mi je da mušterije budu zadovoljne, a čini mi se da sam do sada bila na pravom putu, jer je puno onih koji godinama naručuju baklavu kada su vjerski praznici, nova godina, rođendani – ponosno ističe naša sagovornica.

Ima Bedrija i zbog čega biti ponosna jer su njene delicije otišle na sve kontinente osim Australije. Probale su ih mnoge strane, ali i domaće ličnosti iz svijeta politike, glume, muzike, medicine… Hvali nam se kako su o njenim zijafetima pisali i strani mediji – italijanski i španski.

– Dugačak je spisak onih koji su probali džandar baklavu. Izdvojila bih bivše hrvatske predsjednike Stjepana Mesića i Ivu Josipovića. Supruga Ive Josipovića Tatjana i danas često iz Zagreba naruči baklavu, ali i drugi stanovnici koji, kada dolaze u naš grad, nazovu da im se pripremi baklava. Tu su i naši bivši ambasadori Hasan Muratović i Bisera Turković, te Mustafa Mujezinović koji je za iftare naručivao baklave. Pomenula bih i suprugu našeg kralja narodne muzike Halida Bešlića, Sejdu – otkrila nam je Bedrija Tulek neke od svojih stalnih mušterija.

Kajmak pituljice 1,60, džandar baklava 3,50 KM

U dućanu baklava se prodaje po komadu:
– džandar baklava s orasima tri KM
– džandar baklava s bademima i lješnjacima po 3,50 KM
– sarajevska baklava 2,80 KM
– ružice 2,50 KM
– kajmak pituljice 1,60 KM.

(Faktor.ba)

Related posts