Sarajka Arijana ostavila posao u državnoj firmi zbog kataloške prodaje kozmetike, a danas je direktorica!

Da je u Bosni i Hercegovini uspjeh moguće ostvariti govori nam priča naše današnje sagovornice.

Arijana Turković je dvadesetsedmogodišnja Sarajka koja se za svoj uspjeh sama izborila. Završila je Ekonomski fakultet u Sarajevu, nakon studija počela raditi u jednoj državnoj instituciji u Sarajevu u odjelu računovodstva, međutim, tu se nije vidjela u budućnosti. Kataloškom prodajom kozmetike počela se baviti u srednjoj školi.

“Moj prvi pokušaj rada s Oriflameom u srednjoj školi je brzo zaboravljen, upisala sam fakultet, a prije toga Oriflame je bio samo hobi. Moj san je bio da završim fakultet, radim u velikoj svjetskoj kompaniji u odijelu marketinga, te uporedo imam vremena za sve dodatne aktivnosti koje sam sebi, kao svestrana osoba, već odavno stvorila. U Oriflame sam se uključila jer sam naručivala većinom proizvode za svoju kuću i porodicu po sniženim cijenama, i kasnije, zadovoljna proizvodima, to preporučivala i drugima”, započinje svoju priču Arijana Turković.

Prije dvije godine je ponovo postala član i tada je ostvarila menadžerski status i imala primanja koja joj do nekog „ozbiljnijeg“ posla mogu pokriti troškove. Baš tada je kompanija u kojoj je još uvijek bila iz hobija organizovala putovanje koje je Arijani promijenilo život.

“Poluostrvo Halkidiki, najluksuzniji kompleks Porto Carras sa plažom dugom 1600m su bili mjesto gdje će se održati liderski seminar, ujedno i moj prvi seminar s kompanijom. Spakovala sam kofer i bez nekih velikih očekivanja otišla pravac Grčke, da se zabavim, vidim svijet, i ako stignem nešto i naučim”, kaže ova djevojka.

Navečer na gala večeri na tom putovanju Arijana je upoznala dvojicu momaka iz Srbije, koji imaju po 21 godinu i koji su pred nekoliko stotina ljudi pričali svoju priču i primali ček od 1000 dolara. Arijani su rekli kako su za šest mjeseci ostvarili status nezavisnih Oriflame direktora i da je njihova plata oko 700-800 eura svako 21 dan, što je itekako zainteresovalo našu sagovornicu.

“Nakon tog putovanja odlučila sam da krenem s aktivinim radom. Znala sam da ja želim da budem na istoj pozornici na kojoj su moje kolege tada hrabro i sigurno koračali. Tada sam postavila cilj i on je bio biti status nezavisne Oriflame direktorice. Vraćam se u Sarajevo, po prvi put čitam knjigu plana uspjeha od korica do korica, i krećem sa aktivnim i ozbiljnim radom svaki dan”, govori nam Arijana.

Nakon godinu dana rada kaže kako je shvatila da mogućnost koja joj se pružila je zapravo i ispunjenje njenog cilja da radi u internacionalnoj kompaniji i bude sama sebi pokretač za uspjeh.

“Firma u kojoj sam radila ranije je firma koja vam ne daje velike mogućnosti napredovanja i nadogradnje. Rad u kancelariji, 8h ispred računara i manja komunikacija s ljudima mi je jasno rekla da to nije izbor koji ja želim. U Oriflameu sam sama sebi postavila ciljeve, imam neograničenu mogućnost da napredujem i zaradim, konstantno učim i gradim sebe kroz nove dinamične izazove i uvijek sam nagrađena za ostavrene rezultate. Ono što je najbolje jeste da nemate šefa iznad glave, i jednostavno vodite svoj vlasiti biznis”, kaže naša sagovornica.

Ona sada zarađuje i do tri puta više nego na prijašnjem poslu, a ono što najviše voli jeste fleksibilno radno vrijeme što joj daje više vremena za porodicu i prijatelje.

“Danas moje menadžerice Enisa Sokolar, Ifeta Burzić, Dženana Šarić, Merjema Aletić i sve moje saradnice su prije svega moje prijateljice i žene/djevojke koje imaju jasne ciljeve koje će i ostvariti. Putovanja su moj najveći hobi i relaksacija, a u ovoj firmi su nebrojna. Do sada sam imala priliku posjetiti nevjerovatne zemlje poput: Egipta, Grčke, Slovenije, Srbije, Hrvatske”, dodaje naša sagovornica.

Ona kaže kako mladim ljudima treba reći kako mogu sami uspjeti, samo trebaju da nađu ono što vole da rade i uspjeh neće izostati.

“Oni koji čitaju ovu priču trebaju da znaju da je vrijeme novac i da ga ne gube slušajući negativne ljude oko sebe i čekajući da im neko ponudi posao. Moguće je. Počnite graditi vlastitu karijeru, borite se za bolje sutra i budite promjena koju želite da vidite”, poručuje Arijana Turković.

source.ba

Related posts