Sarajevo se oprostilo od heroja odbrane BiH: Stjepan Šiber uz vojne počasti sahranjen na Barama

Porodica, prijatelji i saborci oprostili su se danas na sarajevskom Gradskom groblju Bare od generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Šibera.

Uz vojne počasti od Šibera su se oprostili oni koji su sa njim dijelili teške ratne dane ali i one prijeratne i poslijeratne. Svi ga se sjećaju kao velikog čovjeka, velikog Bosanca i Hercegovca koji je odigrao veliku ulogu u odbrani BiH. Ranije danas u Sarajevu je održana i komemorativna sjednica na kojoj su riječi hvale za ovog velikog čovjeka kazali oni koji su sa njim bili u teškim ratnim godinama u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Stjepan Šiber je rođen u Gradačcu 20. juna 1938. godine. U gradu Zmaja od Bosne završio je osnovnu i srednju školu. Nakon toga odlazi u Ljubljanu gdje završava Vojnu akademiju. Poslije završene Akademije postaje oficir JNA. Nakon niza unapređenja 1992. godine dolazi do čina pukovnika JNA. Na raspolaganje Republici BiH stavlja se već početkom agresije na BiH 1992.

Postavljen je za zamjenika načelnika/komandanta Štaba Vrhovne komande Armije RBiH. Godinu kasnije Predsjedništvo RBiH Šibera unaprjeđuje u čin generala Armije RBiH, te ga šalje u diplomatiju kao vojnog atašea u Švicarskoj.

Preminuo je 25. avgusta u Sarajevu.

 

Related posts