Sarajevo neda svoje pare od turizma na „kosidbe i prosidbe“, Krajina halali

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je medijima da će  Sarajevo u septembru  dobiti novu turističku zajednicu.  Vlada Kantona Sarajevo, nakon što je primila na znanje Informaciju o radu i stanju Turističke zajednice KS, na sjednici  je donijela zaključak kojim je zadužila Ministarstvo privrede da u roku od sedam dana, odnosno za narednu sjednicu, pripremi tekst odluke o formiranju nove kantonalne Turističke zajednice.

“Malo dubljom analizom utvrdili smo ogromne nezakonitosti u smislu narušavanja Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH. Fiskalne namete koji su propisani trenutno ubire udruženje građana, što je protivno zakonima”, kazao je Konaković za portal Klix.

On je dodao da je od Finansijske policije FBiH, Tužilaštva KS, Federalne uprave policije i MUP-a KS traženo da, zbog povreda Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH i Pravilnika o načinima uplate javnih prihoda na teritoriji FBiH, hitno izvrše nadzor i ispitaju zakonitost rada aktuelne Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Sarajevski premijer, obrazlažući ovu odluku, ističe da je u prošloj godini od sarajevskog turizma oko milion KM proslijeđen Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

  • Ministarstvo je novac trošilo na „kosidbe i prosidbe“ širom Federacije. Kultura i sport Kantona Sarajevo nisu ni znali da se sredstva dijele – naveo je Konaković.

To što se Sarajevo usprotivilo trošenju novca prihodovanog u Sarajevu, na manifestacije van Sarajeva ostavlja prostor pitanju: Šta sve plaća Unsko-sanski kanton ako znamo, a znamo da je  Federalno ministarstvo kulture i sporta u prošloj godini  podržalo samo  pet projekata s područja USK sa ukupno  18.000 KM dok je za pomenuti  festival “Dani kosidbe – Kupres 2015”  izdvojeno 22.000 KM.

Sarajevo se usprotivilo takvom daljem odnosu iako je najviše novca Federalno ministarstvo ipak namijenilo  za projekte u glavnom gradu.

Krajina još uvijek halali!

 

Related posts