Sarajevo ne zaboravlja svoje heroje: Safet Zajko uvijek je bio u prvim redovima sa svojim borcima

-Za ovakvu stvar može da se žrtvuje i život, govorio je Safet Zajko o odbrani Bosne i Hercegovi. Heroj odbrane Sarajeva i komandant 2. Viteške motorizovane brigade dao je svoj život za slobodu ovog grada i slobodu države, Poginuo je 17.juna 1993. godine, piše novinska agencija Patria.

Prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi, u jednom od najisturenijih rovova na brdu Žuč pokosio ga je neprijateljski rafal.

Dok su destine hiljada građana Sarajeva 5. aprila 1992. demonstrirali za mir ispred Skupštine RBiH, borci okupljeni oko Safeta Zajke razoružali su paravojne formacije SDS-a na Šiljevića brdu koji su prethodne noći pucali po Buljakovom potoku.Već u prvim borbenim dejstvima borci predvođeni Safetom Zajkom ostvarili su značajne vojne uspjehe. Posebno su se istakli u čuvenoj Pofalićkoj bitci 16. maja 1992. godine. Uz Safeta su tada učestvovala u borbama i njegova trojica braće Asim, Sabit i Abid.

Safet Zajko se nije želio ni po čemu odvajati od svojih boraca.Bio je čovjek iz naroda. Ljudi kao Zajko su komandovali rame uz rame sa borcima. Njegove starješine također su uvijek bili uz vojnike na najisturenijim položajima.

Safet Zajko je rođen 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog. Po zanimanju je bio metalac.

Ratno priznanje Zlatni ljiljan dobio je 1992. godine, a posthumno je odlikovan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine. Iza njega su ostali supruga i dvije kćerke. Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Majka Duda ostala bez četvorice sinova

Zajkini roditelji, majka Duda i otac Salko imali su 12 djece. Safet je imao sedmero braće i četiri sestre. Četvorica su poginula u ratu.

Sulejmana (20) su ubili četnici 1. augusta 1992. godine pred očima njihovog oca. Ubili su ga iz puške po naredbi učitelja Vasilija Krstića. Istog dana ubili su kod Rudog i njegovog brata Halila (24). Dva-tri dana kasnije na Stijenicama ubijen je i Munir Zajko (22) koji se sa grupom boraca borio protiv četnika dok im nije nestalo municije. Tu je poginuo i Zajkin zet Hašim. U užoj porodici Zajko ima 20 šehida.

Related posts