Sarajevo / Izetbegović posjetio sarajevski SDA i komentirao Vladu KS, SBB, ali i Aluminij

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović posjetio je danas prostorije Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu gdje je održao i press konferenciju.

“Ovo je jedna od tribina u okviru posjeta organizacijama SDA gdje sa članovima naše stranke razgovaramo o situaciji u politici i privredi te napretku Bosne i Hercegovine. Bliži se i Kongres SDA, a ja sam sa članovima dogovarao izmjene Statuta stranke”, kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se onda i na situaciju u Kantonu Sarajevo, gdje je SDA trenutno – opozicija, tj. nije u Vladi. Stranka Fahrudina Radončića, Savez za bolju budućnost (SBB), jeste u Vladi, ali drugim nivoima vlastima koalira sa SDA, pa je Izetbegović rekao sljedeće:

“Vidi se da gospodinu Radončiću smeta neefikasnost ove vlasti. To što su oni počeli da zapošljavaju svoje kadrove i blokiraju procese načelnicima i ulaze u trgovinu onoga čime se ne smije trgovati, a to je agresija u BiH. Oni to rade kako bi se dopali strancima“, mišljenja je Izetbegović.

O formiranju vlasti na državnom nivou je rekao: “Mi u SDA imamo crvenu liniju koju nećemo preći – to je Ustav i poštivanje zakona. Ako neko misli da može narediti državnom nivou vlasti da nema NATO puta, to je protiv zakona. Mi u tu priču nećemo ući i preko toga nećemo preći.”

“Mislim da će formiranje vlasti ići istim tokom. Prvo u Tuzlanskom kantonu, pa onda u ostalim kantonima. To se može desiti u narednih tri mjeseca, zajedno sa Vladom KS. U toj priči je i SBB”, nastavio je čelnik SDA.

Što se tiče uslova koji se postavljaju pred formiranje Vlade FBiH, Izetbegović je rekao da neće pristati na pritiske, kakvi god oni bili.

Također, komentirajući situaciju u Aluminiju, Izetbegović je kazao: “On je trebao biti generator napretka, ali nažalost je jedna elektroprivreda propala zbog njega, mislim na HZHB, a sada se pokušava u priču uvući i EP BiH. Nećemo dozvoliti da se ta priča preseli na EP BiH.”

“U tu priču”, dodao je on, “treba uključiti eksperte, koji će taj problem efikasno da riješe.”

Izvor:radiosarajevo

Related posts