Saradnja sa njemačkim ekspertima u zdravstvu

Dženis Šabulić, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona, na poziv Senatora Maria Czaje, ministra zdravlja i socijalne skrbi grada Berlina, boravio je u jednodnevnoj posjeti Republici Njemačkoj. Mario Czaja, jedan je od najuglednijih njemačkih političara zadužen je za resor zdravstva i socijalne politike grada Berlina s populacijom od oko 4 miliona stanovnika.

Senator Czaja je zadužen za rad 81 berlinske bolnice koje ukupno imaju ukupno 20 000 bolničkih kreveta, s dnevnom popunjenošću iznad 84%. Tokom razgovora, senator Czaja je posebno istaknuo izvrsnost najveće Sveučilišne bolnice u Europi “Charite”, u čijem je vlasništvu 3 300 kreveta i u kojoj radi 14 000 zaposlenika, a u čijim prostorima studira preko 7 000 studenata. Uz to, Senator Czaja je ministru Šabuliću prezentirao rad, Njemačkog centra za liječenje srca (German Heart Center) koji je jedan najsuvremenijih svjetskih institucija za liječenje bolesti srca i krvožilnog susta, te Max-Delbruck-Center za molekularnu medicine i Max-Planck Institut za molekularnu medicine. Završno, ministar Czaja je  ministra Šabulića pozvao da sudjeluje u radu nadolazećeg skupa The World Health Summit koji se održava u Berlinu.

Tokom razgovora Senator Czaja je posebno naglasio problem s kojim se Njemačka trenutno suočava, porastom populacije u starijoj životnoj dobi i naveo je podatak da se predviđa da će do 2030 godine u Njemačkoj biti više od 700 000 osoba u starijoj životnoj dobi kojima će biti potrebna sustavna zdravstvena pomoć. Stoga je Senator Czaja ministra Šabulića upoznao s projektom izgradnje nove zdravstvene institucije Arone, u neposrednoj blizini najveće Njemačke traumatologije, Unfallkrankenhaus Berlin, (UKB).

Nova gerijatrijska bolnica koja se radi prema najvišim svjetskim standardima je u vlasništvu Vitanasa i u nju je uloženo oko 30 000 000 eura. Vitanas, jedan od najvećih lanaca zdravstvenih institucija Njemačke raspolaže s više od 9 000 bolničkih kreveta, projekt nove gerijatrijske ustanove Arona, realizira u partnerstvu s vodećom njemačkom bolnicom za traumatologiju Unfallkrankenhaus-Berlin. Godinama, cijelom projektu potporu pruža upravo Senator Czaja koji je s ponosom naveo da ga raduje što je upravo Unfallkrankenhaus-Berlin (UKB) partner u ovom projektu te je istodobno naveo sjajnu suradnju koju UKB ima s hrvatskom bolnicom Sv. Katarina. Tijekom razgovora ministar Šabulić je izrazio veliko zadovoljstvo posjetom Berlinu te je Senatora Czaju pozvao u uzvratni posjet Unsko-sanskom kantonu. Tijekom boravka u Berlinu ministar Šabulić se susreo i s ravnateljem bolnice Unfallkrankenhaus-Berlin (UKB) prof.dr. Axel Ekkernkampom.

– Uvjeren sam da će se naša suradnja nastaviti, da će nam pomoć i znanje eksperata pomoći da razvijamo zdravstvo po uzoru na najbolje prakse, te da će od svega direktnu korist imati stanovnici Unsko-sanskog kantona, kazao je ministar Šabulić.

Related posts