Saračević: Osim turističkih ljepota, BiH nudi vrhunsku pamet i tehnologiju

Stotine hiljada turista su BiH prepoznale kao zemlju prirodnih ljepota i mjesto u kojem žele provesti svoj odmor.

Uporedo sa tim, bosanskohercegovačku pamet i znanje u IT-u su prepoznale i vodeće svjetske kompanije iz SAD-a i Zapadne Evrope. Najbolji primjer za to je kompanija Mistral koja je locirana u Sarajevu i sarađuje sa nizom svjetskih korporacija, te za potrebe svojih klijenata razvija napredna softverska rješenja.

U posljednjih šest godina doživjela je rapidan rast i pružila je zaposlenje velikom broju IT stručnjaka iz BiH. Formula uspjeha nije tajna. Jednostavna je, ali ujedno i zahtjevna. Ključ je u kvalitetu proizvoda koji se nudi, dugoročnoj viziji i ponudi koja klijentu nudi cjelokupno rješenje, pojašnjava Damir Faruk Saračević, direktor marketinga ove firme.

– Naši klijenti, od kojih su neki jedne od najvećih kompanija u svijetu, i samim tim i vrlo zahtjevne, izuzetno su zadovoljne našim radom i to je ono po čemu je Mistral prepoznatljiv. Mi tu zahtjevnost vidimo u onom pozitivnom, inspirirajućem svjetlu koje nas svaki dan čini boljim i kvalitetnijim. Svoj posao obavljamo sa ljubavlju i visokim profesionalizmom kroz dnevnu interakciju sa klijentima. Ponosni smo na svoje timove, naše bosanskohercegovačke djevojke i momke, programere, testere, projekt menadžere, dizajnere i sve druge koji svojim radom i znanjem osiguravaju da pored kvalitetnog tehničkog dijela, klijentima dostavljamo kompletna idejna, softverska i projektna rješenja koja su i vizuelno izuzetno atraktivna – navodi Saračević.

Projekata ima dovoljno

IT sektor na globalnom nivou će i u narednoj deceniji bilježiti veću potražnju za radnom snagom od dostupne ponude. Ali to nije automatska garancija uspjeha, već potencijal koji mi u Bosni i Hercegovini trebamo iskoristiti na pravi način, koji će najviše koristi donijeti samom bh. društvu, smatraju u Mistralu. Iako im većina projekata dolazi iz SAD-a i Zapadne Evrope, Saračević pojašnjava da su i domaće kompanije počele prepoznavati prednosti korištenja softverskih rješenja u svakodnevnom poslovanju.

– Stvari se u tom smislu mijenjaju nabolje, posebno pod pritiskom konkurencije i potencijalima otvorenog tržišta – navodi on.

Posla i projekata ima dovoljno, i Mistral može zaposliti i veći broj stručnjaka kojih ipak manjka na bh. tržištu radne snage. Zbog toga ova kompanija samostalno, i u saradnji sa drugim IT firmama iz naše zemlje okupljenim oko BIT Alijanse, radi na edukaciji mladih te pomaže savjetodavno Vladi Kantona Sarajevo u procesu reforme školskih kurikuluma kao i osnivanja većeg broja srednjih škola i drugih obrazovnih ustanova i programa koje bi školovale mlade kadrove.

Također, ova firma i direktno kroz svoj poznati projekat Gigi's School of Coding intenzivno radi na doeduciranju i osposobljavanju za tržište rada novih, kvalitetnih i našoj državi toliko potrebnih IT kadrova, koji po završetku programa brzo nalaze posao kako u Mistralu, tako i drugim renomiranim bh. kompanijama.

– Neke od najvećih svjetskih firmi, iz raznih sektora od automobilske industrije do telekomunikacija su, kao što sam već spomenuo, izuzetno zadovoljne našim radom i Mistral softverskim rješenjima. Stoga pozivam i druge svjetske kompanije da dođu sa svojim projektima u BiH i uvjere se da pored turističkih ljepota, ova zemlja može ponuditi i vrhunsku domaću pamet i tehnologiju – navodi Saračević.

Ističe da je bitno znati da IT danas nije samo visoka tehnologija kako se misli, nego je dio naših svakodnevnih života na način da ih čini lakšim, pristupačnijim, modernijim i usko je povezan sa svim porama života.

– Kao takav, pruža jako veliki potencijal ne samo tehničkim sektorima i aktivan je pokretač poljoprivrede, javne infrastrukture, privatnih i javnih kompanija, ali i kulture, turizma i niza drugih grana. Posebno bih napomenuo ogomne potencijale koje pravilan i blagovremen razvoj i primjena IT-a može pružiti turizmu kao jednoj, pored softverske industrije, najbrže rastućoj grani u Kantonu Sarajevu. Sa IT komponentom, turizam u KS i cijeloj BiH može doseći neslućene razmjere svog razvoja i opće koristi za društvo u cjelini – rekao je Saračević.

Doprinos lokalnoj zajednici

Ono na šta su u ovoj kompaniji posebno ponosni je i doprinos lokalnoj zajednici. Jedan od takvih poteza je i razvijanje aplikacije za Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu.

– Za taj muzej smo razvili modernu aplikaciju, i to je bio naš poklon toj instituciji koju veoma cijenimo, ideji iza koje stoje, ali i poklon našem Gradu. Ovim je Muzej ratnog djetinjstva postao jedini u regiji koji ima tu vrstu moderne aplikacije koja posjetioce interaktivno vodi kroz muzejske eksponate. Također, ovim projektom smo željeli poslati poruku da ne smijemo zaboraviti svoju prošlost, ali da uvijek moramo biti okrenuti ka budućnosti – i to smo pokazali razvojem ovog softverskog rješenja – kazao je Saračević.

FAKTOR.BA

Related posts