Saračević i Hujić jedini premijer i načelnik na najvažnijem skupu naše dijaspore

Prošlog vikenda je u Sarajevu održan osmi po redu Kongres dijaspore Bosne i Hercegovine, na kojem se govorilo o uspostavi jedinstvene državne strategije prema dijaspori, koja će im olakšati ekonomsko poslovanje i investiranje u našu zemlju. Naglasak na Kongresu koji je okupio oko 150 delegata iz oko 20 zemalja svijeta bio je na utjecaju dijaspore na ekonomski razvoj zemlje, a održan je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ministrica Semiha Borovac je tom prigodom održala pozdravni govor u kojem je rekla da se do kraja godine očekuje usvajanje prve Politike odnosa prema dijaspori.

Naš kanton su na Kongresu predstavljali premijer Izudin Saračević i načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić, te vlasnik firme „Arifagić Investment“ i investitor u Unsko-sanski kanton Jusuf Arifagić. Ovim je istaknuta predanost našeg kantona unaprijeđenju saradnje sa dijasporom, koja se već očituje kroz brojne konkretne projekte i ulaganja naših građana u dijaspori, kao i povratnika u privredne kapacitete Unsko-sanskog kantona (USK). Posljednji primjer takvog ulaganja je investicija povratnika iz Norveške Jusufa Arifagića, koji daje zamah poljoprivedi i stočarstvu USK svojim projektom farmi norveškog crvenog goveda u Bosanskom Petrovcu i Bosanskoj Krupi.

O ovome, kao i o drugim pitanjima vezanim za izazove u odnosima BiH i njene dijaspore na skupu su u prigodnim obraćanjima govorili Saračević i Hujić, a naročito zapažen govor imao je sam Arifagić, čiju su priču o putu od trnopoljskog logoraša, preko izbjeglice u Norveškoj do povratnika i investitora u svoju domovinu pozdravili stojećim aplauzom. Saračević je naglasio kako je Unsko-sanski kanton poznat po velikoj dijaspori čiji se kapaciteti moraju više koristiti i kojima kantonalne i općinske vlasti moraju biti efikasan servis. Na tome Vlada USK već radi, budući da je u pripremi projekt „one-stop shopa“ koji će osigurati da investitori svu potrebnu uslugu dobijaju na jednoj adresi.

Obraćajući se na okruglom stolu pod nazivom „Utjecaj dijaspore na ekonomski razvoj BiH“ načelnik Hujić, kao nekadašnji menadžer u kompaniji Zepter u Italiji, pričao je o svojim iskustvima u poslovanju u BiH i Evropi i istakao da je upravo zahvaljujući tim iskustvima danas kao načelnik općine itekako svjestan svih problema sa kojima se investitori suočavaju. Zbog toga su uloženi veliki napori da se efikasnost općinske administracije drastično unaprijedi, što u Bosanskom Petrovcu već daje konkretne rezultate u vidu krupnih investicija kompanija „Pirnar“, „Arifagić Investment“, „Bingo“ i „Alma Ras“.

Naglašeno je da će i u narednom periodu investicije bh. dijaspore biti od ključnog značaja za Unsko-sanski kanton, te da je potrebno stvoriti uslove za otvaranje radnih mjesta u BiH kao najbolji vid pomoći dijaspore svojoj domovini. Inače, procjenjuje se da iz dijaspore u BiH dolazi između tri i pet milijardi KM godišnje i potrebno je uložiti napore da ta sredstva budu iskorištena više u razvojne a manje u socijalne svrhe.

Related posts