Sanski pčelari na meti lopova

– Ovdašnji pčelari okupljeni oko udruženja pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta u posljednje vrijeme nalaze se na meti različitih lopova, zbog čega trpe ogromne gubitke na svojim pčelinjacima.

Pored krađe košnica i meda, u velikom broju slučajeva na udaru kradljivaca nalazi se i materijalno-tehnička oprema koju pčelari koriste za pčelarenje. Posljednji takav slučaj zabilježen je nedavno u selu Kreštići, gdje su nepoznati počinioci otuđili dva električna uređaja za zaštitu pčela od napada divljači, koji su poznati pod nazivom „elaktro čobani“.

Inače, ovdašnji pčelari za vrijeme ljetne ispaše odvoze svoje košnice na različite lokacije širom općine, gdje budu stacionirane i po nekoliko mjeseci, a koje je neophodno osigurati pomenutim uređajima. Prema informacijama iz sanskog udruženja pčelara, lopovi su ovom prilikom odnijeli dva „elektro čobana“, dok je ostala prateća oprema potrgana i razbacana.

Slučaj je prijavljen policiji, a pčelari očekuju da ovaj slučaj kao i nekoliko sličnih prije u što skorije vrijeme budu rasvijetljeni a počinioci otkriveni. Inače, izrazito nepovoljno vrijeme u toku ove godine negativno se odražava na prinose meda, međutim dodatnu štetu sanskim pčelarima pričinjavaju i veoma česte krađe čiji je uzrok ljudski faktor, što ovdašnje pčelare stavlja u nezavidan položaj. Udruženje pčelara „Sana med“ trenutno broji oko stotinjak članova.

Related posts