Sanski Most: Travarica liječi stomačne tegobe

Rakija travarica, koju u vlastitoj kućnoj radinosti, na svome imanju u selu Brdari, nadomak Sanskog Mosta, proizvodi Jerka Dropulić, pravi je hit na ovdašnjem lokalnom tržištu, ali i šire, a ova vrijedna žena kaže kako potražnja za ovim pićem višestruko nadmašuje proizvodne mogućnosti.

Kaže kako planiraju ove godine proizvesti oko pet stotina litara travarice, te da je veći dio proizvoda već unaprijed kupljen. „Vjerujte, najbolja reklama je ona koja se prenosi od usta do usta. U proteklih nekoliko godina proizvodili smo i prodavali manje količine ove rakije, kupci su je preporučivali jedni drugima i vremenom je postala izuzetno tražena.“, kaže Dropulićeva.

Dodaje kako je njena rakija jedinstvena po tome što predstavlja spoj domaćih plodova i trava koje rastu na dalmatinskom kršu. „Tokom rata suprug i ja smo vrijeme proveli u izbjeglištvu na ostrvu Pelješac, gdje imamo rodbinu i vidjeli smo kako tamo prave travaricu. Odlučili smo potom ta iskustva prenijeti u vlastitu proizvodnju.“, priča Dropulićeva.

Objašnjava kako je bazna osnova njihove travarice rakija jabukovača s kojom se miješa više vrste trava, kao što su: komorač, majčina dušica, vrisak, kadulja, menta i rogač, dok se blijedožuta boja dobija miješanjem alkoholne tekućine sa šafranom.

Ove trave Dropulićevi svake godine beru na kamenitim obroncima Pelješca, potom ih suše i upotrebljavaju u proizvodnji. Ne žele otkriti sve tajne proizvodnog procesa, ali kažu kako je važno da se trave ne kisele u rakiji, kako je to uobičajeno, nego se s tekućinom miješaju u procesu destilacije. „Pokazalo se kako naša rakija ima jedinstvenu aromu, miris i okus, te izuzetna ljekovita svojstva.

Posebno je efikasna u liječenju stomačne bakterije koja nakon nekoliko gutljaja nestaje kao rukom odnesena.“, tvrdi Dropulićeva. Kaže kako im najveći broj mušterija dolazi na kućni prag i pored toga što do njihovog imanja vodi makadamski put koji je često u vrlo lošem stanju.

Prisjeća se kako se prije nepune dvije decenije sa suprugom Ivanom,odmah po okončanju rata, vratila na porodično imanje u selo Brdare, te su obnovili devastirani i zapušteni voćnjak i danas su među najvećim proizvođačima voća na području USK.

Related posts