Sanski Most: Šumski požari nanose velike štete

U poslednjih mjesec dana na području Općine Sanski Most zabilježeno je čak dvadeset većih i manjih šumskih požara kojom prilikom su pričinjene velike materijalne štete.

Prema riejčima komandira Vatrogasne jedinice Sanski Most, Edina Gubelića, poslednji takav požar zabilježen je prije nekoliko dana na području Lušci Palanke, kada je vatra zahvatila nekoliko hektara četinarske šume i zaprijetila nekolicini domaćinstava.

„Požar je ugašen samo zahvaljujući požrtvovanosti vatrogasaca i nadljudskim naporima koje smo uložili.“, rekao je Gubelić.

Zbog sve učestalijih šumskih požara danas je održan hitni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici civilne zaštite, vatrogasne jedinice, policije te preduzeća „Unsko sanske šume“.

Istaknuto je kako su dosadašnja iskustva pokazala da najveći broj šumskih požara uzrokuju mještani koji paljenjem vatre pokušavaju od korova i rastinja očistiti zemljišne površine i pripremiti ih za poljoprivredno obrađivanje.

„Obzirom da vremenske prognoze ukazuju na sunčano i lijepo vrijeme u narednom periodu, raste i opasnost od izbijanja i širenja šumskih požara.“, istakao je Gubelić.

Prema njegovim riječima, potrebna je efikasnija saradnja svih institucija koje su zadužene za ovu problematiku, te je neophodno pojačati preventivne mjere, ali i zakonske sankcije prema licima koja uzrokuju požare.

Građani se podsjećaju kako se izazivanje požara kvalifikuje kao krivično djelo, a pored novčanih, počiniocima su zaprijećene i zatvorske kazne.

Related posts