Sanski Most / Srednjoškolac proizvodi povrće: Mladi misle da je ovo posao za “seljake”

Bosna i Hercegovina može biti zemlje perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla.

Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

O ovom učeniku četvrtkog razreda Srednje poljoprivredne škole “Sanus futurum” reportažu donose Nezavisne novine.

Benjamin kaže kako mu je škola mnogo pomogla da sve što nauči može i da primijeni u praktičnom radu.

IMa četiri plastenika površine od oko 500 kvadratnih metara, u kojima proizvodi paradajz, papriku, patlidžan, salatu, blitvu i luk, dok na otvorenom prostoru sije krompir i žitarice.

Ovaj mladić kaže kako se prije nekoliko godina posvetio poljoprivrednoj proizvodnji nakon što je njegov otac otišao na rad u Njemačku, te dodaje kako mu u svakodnevnim poslovima pomaže majka.

Objašnjava kako u proizvodnji primjenjuje savremene agrotehničke mjere i tehnike, a ovih dana privodi kraju sadnju u plastenicima.

“Najzahtjevniji dio posla je da se zemljište u plastenicima pripremi na adekvatan način, znači da se obogati mineralima i gnojivom, te da se potom posadi sjeme. Sastavni dio proizvodnje je uzgajanje rasada i to se mora na najkvalitetniji način uraditi kako bi biljka bila postojana i rodna”, objašnjava Crljenković.

Benjamin nema slobodnog vremena kao njegovi vršnjaci, jer poslije škole odlazi u plastenik i bavi se poslom koji zahtijeva mnogo truda i odricanja.

Dodaje kako ga žalosti stav većine vršnjaka kako je poljoprivreda posao za “seljake” i da od njega treba bježati glavom bez obzira.

Svoje proizvode plasira na domaće tržište, a samo tokom protekle godine zaradio je dovoljno novca za polaganje vozačkog ispita, a potom je sebi kupio i citroen C3.

Mladi poljoprivrednik ne zapostavlja učenje i jedan je od najboljih učenika u generaciji poljoprivrednih tehničara, koji ove godine završavaju srednju školu. Planira upisati Poljoprivredni fakultet u Sarajevu, pišu Nezavisne novine.

Ne sumnjamo da će uspjeti.

Related posts