Sanski Most: Pronađene protivtenkovske mine

Na području lokaliteta Rudenice, kod sela Tramošnja, koje je udaljeno oko petnaestak kilometara od Sanskog Mosta otkrivene su dvije protivtenkovske mine zaostale iz proteklog rata, pa su iz Civilne zaštite upozorili građane koji se kreću ovim područjem na oprez. Lokacije na kojima su otkrivene mine su označene trakom i oznakama te se u narednih nekoliko dana očekuje dolazak deminerskih timova koji bi trebali obaviti njihovo uklanjanje, saopštio je načelnik Civilne zaštite, Said Ramić.

„Obzirom da smo evidentirali da nepoznata lica uklanjaju oznake i trake kojima je označen kontaminirani prostor, upozoravamo lokalno stanovništvo, šumske radnike, lovce, planinare i izletnike da se ne kreću ovom lokacijom dok se problem ne riješi.“, istakao je Ramić.

Prema njegovim riječima dojava u postojanju mina došla je od jednog mještanina, a one su otkrivene nakon nedavnih obilnih kiša i pojave klizišta. On je savjetovao građane koji uoče minsko eksplozivna sredstva zaostala iz proteklog rata da ih ne diraju, već da o tome obavjeste policiju ili Civilnu zaštitu. Nedavno je zabilježen neobičan slučaj da je jedan ovdašnji lovac, pronašao u šumi poteznu protivpješadijsku minu, razminirao je i donio u policiju. Iako se radi o licu koje od ranije ima iskustva s minama savjetuje se građanima da nešto slično nikada ne čine.

rtvusk

Related posts