Sanski Most i ove godine domaćin obilježavanju 102. godišnjice bitke na Čanakaleu

Sanski Most će i ove godine, po treći put zaredom, biti domaćin obilježavanju 102. godišnjice bitke na Čanakaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji Republike Turske. Ovaj značajni datum biće obilježen nizom prigodnih događaja u narednu subotu, 18. marta i treba istaći kako je Sanski Most ove godine jedini grad u Evropi, pored Turske, gdje se obilježava ovaj istorijski događaj.

Najavljeno je kako će obilježavanju prisustvovati Ambasador Republike Turske u BiH, predstavnici turske vojne misije i drugi gosti, kao i zvanice iz društveno političkog i vjerskog života naše zemlje. Programom obilježavanja predviđena je posjeta Spomeniku turskim šehidima u Donjem Kamengradu, dok će centralna svečanost, koja uključuje obraćanje zvanica i prikazivanje dokumentranog filma o pomenutom istorijskom događaju, biti održana u prostoru gradskog kina u 14 sati. Pomenutog dana će za građane, koji žele da prisustvuju ovoj manifestaciji, biti organiziran autobuski prevoz s više lokacija do Donjeg Kamengrada i natrag.

Predviđeni su polasci autobusa iz Vrhpolja i Fajtovaca u 11.30 sati, a autobusi će stajati na svim registritanim stanicama kako bi povezli građane I treba napomenuti kako je prevoz besplatan. Bitka kod Čanakalea ili Galipolja, kako uobičavaju ovaj lokalitet nazivati u zapadnoj literaturi, odigrala se 1915. godine i bila je veoma značajna za tursku istoriju. Tada su vojne snage Turske, pod komandom Kemal paše Ataturka odbacile invazioni napad koalicionih snaga koje su predvodile britanske trupe, sačuvavši na taj način suverenitet i nezavisnost zemlje.

Ono što povezuje BiH s ovom bitkom jeste podatak da je u Galipoljskoj bici poginulo između 3.000 i 6.000 Bošnjaka i radi se mahom o ljudima koji su izbjegli u Tursku tokom aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske.

Related posts