Sanski Most danas slavi 21. godišnjicu oslobođenja

Obilaskom spomen-obilježja, bacanjem cvijeća sa gradskog mosta u rijeku Sanu u spomen na sve žrtve, te svečanom akademijom danas se u Sanskom Mostu obilježava dvadeset i prva godišnjica oslobađanja ovoga grada.

U pobjedonosnom pohodu pod kodnom oznakom „Sana 95“ ovaj su grad oslobodile jedinice Petog korpusa ARBIH koji je krenuo iz Bihaća i Sedmog – koji je krenuo iz Travnika, a u sadejstvu sa drugim armijskim jedinicama čime je postao posljednje mjesto oslobođenja od okupacije u toku odbrambeno –oslobodilačkog rata 1992. do 1995. godine.

Da podsjetimo, iz Sanskog Mosta 1992. protjerano je svo nesrpsko stanovništvo. Ubijeno je blizu tri hiljade njegovih stanovnika Bošnjaka i Hrvata, više od hiljadu ih je ekshumirano iz dvadeset i osam masovnih grobnica.

Porušeno je 27 džamija, tri katoličke crkve, šest mostova. Oštećeno je i uništeno 14 hiljada stambenih i infrastrukturnih objekata. Danas se vratilo gotovo sve prijeratno stanovništvo, obnovljena je sva infrastruktura, stambeni i komunalni objekti i Sanski Most izrasta u moderan grad.

U okviru Manifestacije obilježavanja godišnjice oslobođenja organizirana je aktivnost „Djeca Sani za rođendan“, planinarski marš u spomen na poginule branitelje „Pohod na Mulež“, zatim Prvi međunarodni turnir košarke u kolicima, Konjički memorijal „General Mehmed Alagić“, te još niz sportskih i kulturno-zabavnih aktivnosti koje će trajati do 13.oktobra.

(A. S./Faktor.ba)

Related posts