Sanski bostan i dinja

Domaći bostan i dinja sa sanskih polja i ovoga ljeta su nezaobilazna slastica na trpezama Sanjana i brojnih gostiju koji borave u „gradu na devet rijeka“.

Za uzgoj ovih ukusnih plodova zaduženi su domaći poljoprivrednici, a ekipa RTV „Sane“ posjetila je zemljišne površine u selu Podlug na kojima Admir Alibašić uzgaja lubenicu i dinju. Sa zasadima koji se prostoru na preko dvadeset dunuma zemljišta, Alibašić je najveći proizvođač ovih kultura u sanskoj općini, a ove godine očekuje urod od preko šezdeset tona.

Kaže kako se ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje započeo baviti 1998. godine, te je vremenom povećavao zasađene površine i usavršavao tehniku proizvodnje. Sem ukusnog bostana, dinje koje proizvodi ovaj vrijedni poljoprivrednik također su veoma tražene na tržištu. Dinja spada u osvježavajuće voće koje je, sem toga, veoma bogato hranjivim materijama, vitaminima i mineralima.

Alibašić ističe kako je za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje neophodno obezbjediti niz faktora, počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda. Rezultat kvalitetnog rada su bostan i dinja izuzetnog ukusa i slatkoće, nezaobilazne delicije tokom vrelih ljetnih dana.

Zbog nemogućnosti organiziranog otkupa Alibašić svoje proizvode prodaje kod kuća i na prodajnom mjestu koje se nalazi neposredno u blizini srednjoškolskog centra. Uspjeva da proda najveći dio svojih proizvoda, te svjedoči kako je plodno zemljište u sanskoj dolini idealno i za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje.

Related posts