Sanjin Irfan Kazić u kućnoj radinosti starim predmetima udahnjuje novi život

Neobični majstor Sanjin Irfan Kazić iz Sanskog Mosta starim, odbačenim i iskorištenim predmetima udahnjuje novi život, te ih pretvara u suvenire, ikebane i druge ukrase.

Već godinama su proizvodi iz njegove kućne radinosti prepoznatljivi na ovdašnjem tržištu, a svi se slažu kako je Kazić nenadmašan majstor u svom poslu. U njegovim vještim rukama odbačene plastične boce, kartonska ambalaža i drugi nepotrebni predmeti se za tili čas pretvaraju u lijepo ukrašene vaze ili posude u kojima se “kočopere” prekrasni cvjetni aranžmani, također načinjeni od recikliranog materijala.

Kazić ističe kako tajna njegovog uspjeha leži u kreativnosti i novim idejama, te dodaje kako neprestano na tržište lansira nove i inovativne proizvode. U izradu suvenira i ukrasa uključena je cijela porodica, a najviše Kazićeva kćerka Sanela, koja dijeli očev talenat i kreativnost. Ovaj neobični majstor je posebno uspješan u izradi ikebana, za koje se zainteresovao prije više od dvije decenije. Kaže kako one nisu samo puki cvjetni aranžmani, već imaju duboko utemeljenje u japanskoj kulturi i tradiciji.

“Svaka ikebana je filozofija za sebe. Čine je tri dijela koja simboliziraju nebo i zemlju, te čovjeka koji je njihova spona. Prilikom njihove izrade veliku važnost igra poštivanje formi i kompozicija oblika”, kaže Kazić.

Prema njegovim riječima, u izradi pomenutih cvjetnih aranžmana, koji porijeklo vode s Dalekog istoka, koristi različite materijale i to većinom reciklirane predmete kao što su stare posude, kartonska i plastična ambalaža, staklene flaše, sunđeri, ostaci tkanina i ostalo. Šaljivo dodaje kako je zaslužio nagradu za ekologiju ili bar neke poticaje za očuvanje životnog okoliša.

“Svi dijelovi cvjetnog aranžmana se farbaju posebnim bojama, a najvažniji dio ikebane je suho cvijeće. Ono se bere svježe i potom se suši posebnim tehnikama i farba u različite boje, a od kvaliteta pripreme svih njenih dijelova zavisi i dugotrajnost ikebane”, objašnjava Kazić.

Prema njegovim riječima, postoje dva osnovna oblika ikebana koji se nazivaju moribana i nagano, a važna razlika među njima je visina posude u koju se stavljaju. Za moribano se koriste široke i niske, dok za nagano idu visoke i uske posude. U svojoj maloj radnji Kazić marljivo obrađuje raznobojne ukrasne cvjetove, te strpljivo oblikuje i potom sklapa cvjetne aranžmane. Pored ikebana i cvjetnih aranžmana, proizvodi i druge suvenire, koji nastaju rezbarenjem u drvetu, aluminiju i bakru, a ukrašeni su različitim motivima prirode, te kulturnohistorijskog nasljeđa Sanskog Mosta i Bosne i Hercegovine.

“Najviše koristim domaće drvo, koje se potom obrađuje specijalnim postupcima kako bi što duže trajalo. Prilikom ukrašavanja suvenira koristim posebne akrilne boje koje kupujem u specijaliziranim radnjama”, kaže Kazić. Dodaje kako vrlo rado sarađuje s drugim ljudima koji se bave sličnim poslom, sa kojima se najčešće sreće na raznim sajmovima, pijacama i izložbama rukotvorina, te da međusobno razmjenjuju iskustva, savjete i informacije o izradi suvenira. Ovaj vrijedni čovjek kaže kako su njegove najbolje mušterije Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u inostranstvu. “Vjerujte, najbolje pazarim tokom ljetnog perioda, kad naši ljudi dođu da provedu godišnje odmore. Svako od njih tada poželi da ponese nešto prepoznatljivo, nešto što će ga sjećati na rodni zavičaj”, kaže Kazić. Iako su teška vremena, dodaje kako baveći se ovim poslom može pristojno zaraditi za egzistenciju svoje obitelji. – pišu nezavisne.

Related posts