Samo za godinu dana “pauk” služba u Sarajevu uklonila 2.420 vozila

Jedan od najvećih izazova u saobraćaju Kantona Sarajevo jeste manjak parking prostora, uzimajući u obzir sve veću potražnju u užoj urbanoj jezgri. Zbog toga građani često nepropisno parkiraju svoje vozilo.

Kako je razgovoru za Fokus.ba istakao direktor preduzeća KJKP Rad Selim Babić, sa sarajevskih ulica u 2017. godini uklonjeno je 2.420 vozila. Također, u 2017. godini postavljeno je 936 blokada na točkove zbog kršenja Člana. 27, Uredbe o organizaciji i načinu naplate parkiranja.

“Prema svim drugim zahtjevima za uklanjanje vozila od strane MUP-a KS, Tužilaštva KS, Tužilaštva BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i drugih, izvršeno je premještanje 50 vozila. Također po zahtjevu MUP-a prilikom dolaska stranih delegacija i zbog drugih dešavanja u gradu (sportskih, kulturnih i hitnih građevinskih radova) 33 vozila su premještana bez naplate”, kazao je Babić za Fokus.ba.

Gotovo svakodnevno službenici ovog preduzeća se susreću sa neugodnostima prilikom uklanjanja nepropisno parkiranih vozila.

“Ali s obzirom da se uklanjanje vozila vrši uz prisustvo pripadnika MUP-a KS, policajac je taj koji svojim autoritetom sve situacije smiri u skladu sa svojim ovlaštenjima”, rekao je Babić.

Postoje i određene poteškoće kada su u pitanju vozila koja svojim gabaritima odstupaju od uobičajenih.

“To su kombi vozila, džipovi, blindirana vozila i mini busevi. Ali i za pomenuta vozila je u upotrebi specijalno vozilo koje vrši uklanjanje vozila takvog tipa sa saobraćajnica, trotoara, pješačkih prelaza i drugih mjesta gdje nije dozvoljeno parkiranje”, naglasio je Babić.

U Kantonu Sarajevo “pauk” služba se aktivira kada korisnik izvrši parkiranje vozila koje nije registrovano ili nema registarskih oznaka. Također, uklanjaju se vozila koja su neispravna, havarisana, ili zauzimaju parking mjesta putem ograđivanja (rampe, ograde i razni predmeti koji fizički ometaju parkiranje).

“Pauk” služba izlazi na teren i u slučajevima neovlaštenog zaustavljanja i parkiranja na rezervisanim parking mjestima, zaustavljanja i parkiranja vozila uzastopno dva sata na parking mjestu bez valjane parking karte, ako svojim položajem parkiranja vozilo zauzima više parking mjesta.

Također vozilo može biti uklonjeno ukoliko se nalazi na javnim prometnim površinama namijenjenim za kretanje i zadržavanje pješaka. Gdje to nije dozvoljeno uklonit će se ili premjestiti na drugo mjesto o trošku vlasnika ili korisnika vozilo po nalogu ovlaštenog službenika MUP-a KS.

Related posts