Samo 1,7 posto glasova odlučilo: Referendum u RS zamalo nije uspio

Na referendumu koji se u danas proveo u Republici Srpskoj do 17 sati je glasovalo oko 625 hiljada birača, podaci su koje je objavilo entitetska komisija za provedbu referenduma.

Predsjednik komisije Siniša Karan kazao je kako je riječ o izlaznosti koja premašuje 50 posto odnosno točno 51,7 posto registriranih birača što je po zakonu nužno kako bi referendum uspio.

Na biračkom popisu kojega su sastavile vlasti RS je tačno 1.291.399 birača, ali ti se podaci ne podudaraju s onima sadržanim u jedinstvenom biračkom popisu za BiH koji je u posjedu državnog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i koje nije dopustilo upotrebu tog popisa za provedbu referenduma.

Entitetski javni servis RTRS cijelog je dana emitirao spotove i domoljubne pjesme uz poruku “Srpska te treba” pozivajući na što masovniji izlazak na glasovanje.

Slična agresivna propaganda trajala je više od tri sedmice.

Glasačka mjesta u RS i inozemstvu zatvaraju se u 19 sati a od 21 sat očekuju se prvi rezultati referenduma na kojemu su se stanovnici RS izjašnjavali žele li da se 9. januara obilježava i slavi kao dan RS, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba iz skupštine tadašnje SR BiH proglasio tzv. republiku srpskog naroda, piše Jutarnji list.

Taj je praznik Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim smatrajući da diskriminira Hrvate i Bošnjake, a zabranio je i provedbu referenduma pa bi naredni korak mogla biti reakcija Tužiteljstva BiH.

Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH u toj je zemlji kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

No, zbog takvih kaznenih djela u BiH još niko nije osuđen a na provedbu i dalje čeka gotovo 90 odluka Ustavnog suda.

avaz.ba

Related posts