Sadrži više od 300 zdravih sastojaka: Saznajte koje sve bolesti liječi zeleni čaj

Zeleni čaj dolazi iz Kine, gdje ga poznaju još od davnina. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi gotovo sve bolesti: od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih oboljenja, npr. depresije. Danas je i naučno dokazano njegovo ljekovito djelovanje, pa se preporučuje da se pije što više.

U ovom čaju ima više od 300 zdravih sastojaka i upravo njihova kombinacija daje efikasne rezultate. Bogat je polifenolima, posebno EGCG-om, koji je snažan antioksidans. Sadrži i kofein koji stimulira probavu. Količina kofeina manja je nego u kafi, što je dobro, jer čaj se može piti više puta dnevno.

On jača srce i kardiovaskularni sistem, smanjuje loši holesterol, regulira šećer u krvi, usporava napredak raka, a može djelovati i preventivno. Naprimjer, žene koje su pile ovaj čaj imale su manje šanse za nastanak karcinoma dojke, naspram onih žena koje nisu pili čaj.

Čaj pojačava i kognitivne sposobnosti i sposobnosti učenja, pa se smatra “zaštitnikom mozga”, može također spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti. Jedno istraživanje pokazalo je da je dobro piti zeleni čaj prije tjelesne aktivnosti, jer on stimulira izgaranje dodatnih kalorija. Važno je dodati da zeleni čaj nema nuspojava. Jedina zabilježena negativna strana jeste nesanica i to samo ako se čaj konzumira nedugo prije odlaska na spavanje.

(Faktor.ba)

Related posts