Sada znamo i na koga smo pametni: Djeca nasljeđuju inteligenciju od majke

U studiji, čije je rezultate prenio “Independent”, piše kako je vjerovatnije da će žena djetetu prenijeti gen inteligencije putem X hromozoma.

Uz to, naučnici vjeruju da se geni za napredne kognitivne funkcije, koji se nasljeđuju od oca, mogu automatski deaktivirati

Istraživanje je pokazalo da genetski profil majke određuje koliko će pametna biti njena djeca te da otac na pamet djeteta nikako ne utječe, piše “Independent.”

Vjerovatnije je da će žena djetetu prenijeti gen inteligencije jer se prenosi putem X hromozoma. Uz to, naučnici sada vjeruju da se geni za napredne kognitivne funkcije, koji se nasljeđuju od oca, mogu automatski deaktivirati.

Smatra se da kategorija gena, poznata pod imenom “uvjetovani geni”, radi samo ako dolazi od majke u nekim slučajevima, te oca u drugim slučajevima. Vjeruje se da je inteligencija među uvjetovanim genima koji dolaze od majke.

Laboratorijske studije na genetski modificiranim miševima otkrile su da su oni s većom količinom majčinih gena razvili veće glave i mozgove, ali manja tijela. Oni s većom količinom očinskih gena imali su manje mozgove, a veća tijela.

Istraživači su identificirali ćelije koje su sadržavale samo majčinske ili očinske gene u šest različitih dijelova mišijeg mozga koji su kontrolirali različite kognitivne funkcije, od prehrambenih navika do pamćenja.

Ćelije s očinskim genima nakupile su se u dijelovima limbičkog sistema, koji učestvuju u funkcijama kao što su seks, hrana i agresija. No, istraživači nisu pronašli očinske ćelije u cerebralnom korteksu, mjestu gdje se događaju najnaprednije kognitivne funkcije, kao što su zaključivanje, promišljanje, jezik i planiranje.

Unatoč tome što su uzeli u obzir nekoliko faktora, od stepena obrazovanja sudionika do njihove rase i društveno-ekonomskog statusa, tim je otkrio da je i dalje najbolji predviđač inteligencije djeteta IQ majke.

Doduše, istraživanjem je također dokazano da genetika nije jedini faktor koji utječe na inteligenciju – smatra se da je samo 40 do 60 posto inteligencije nasljedno te da na drugi dio utječe okruženje.

Ključ za rast mozga

Isto tako, otkriveno je da majke igraju iznimno važnu ulogu u negenetskom dijelu inteligencije, a neke studije sugeriraju da je povezanost majke i djeteta blisko povezana s inteligencijom.

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu otkrili su da je stabilna emotivna veza između majke i djeteta ključna za rast nekih dijelova mozga.

Related posts