Sabrana djela “trojke” iz SDA: Za šta se sve terete Kukić, Zukić i Sarajlić

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv generalnog sekretara SDA Amira Zukića, zatim dvojice potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, potom člana Glavnog odbora te stranke Eseda Džananovića, te Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Seida Fazlagića i Ramiza Karavdića.

S obzirom da riječ o visokim dužnosnicima SDA jasno je da će ovi novi momenti doijeti nova previranja unutar partije.

Iz SDA u nekoliko navrata su se izjasnili o hapšenju generalnog sekretara, a sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da se „nada da će Zukić dokazati svoju nevinost“.

Više je razloga za ovu Izetbegovićevu izjavu. Prvi je jer je i sam gostujući na Face TV 21. januara 2017. godine kazao da će „svako za koga se utvrdi da je bilo šta nepošteno radio taj će biti odstranjen ili ću ja otići.“

Jučer nakon vijesti da je optužnica obuhvatila i Sarajlića i Kukića Izetbegović nije bio raspoložen za izjave, ali su na Glavnom odboru SDA donijeli zaključak da „SDA očekuje da pravosudne institucije  urade svoj posao  profesionalno, objektivno i nepristrasno, u skladu sa svojim pravima, obavezama i odgovornostima”.

Poštujući princip presumpcije nevinosti sve do konačne presude, očekujemo da će se  u toku postupka dokazati njihova nevinost – kazali su  iz SDA.

Izetbegović je svojevremeno govorio da „ako ne mogu da odstranim nepoštenog čovjeka neću više biti predsjednik stranke“.

– Za onoga za koga se dokaže da priča o općem interesu a završava za sebe ja ću ga odstraniti. Što se dokaže ja ću prihvatiti. Neću na bazi sumnje – kazao je Izetbegović.

Sada smo već u fazi optužbe, a ne sumnje, pa se ipak očekuje konkretniji potez rukovodstva stranke.

Podsjećamo da je Kukić zbog istrage koju vodi Tužilaštvo KS pomoć zatražio i od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Njih dvojica su se nedavno sreli u Topliku u Istočnom Sarajevu, gdje je Kukić molio Mektića da iskoristi svoj utjecaj kod glavne tužiteljice KS Dalide Burzić te spriječi istragu u odnosu na njega. Ovaj sastanak omogućio je brat parlamentarca SDS-a Borislava Bojića koji dobavlja motorna ulja za Rudnik Banovići, a poznato je da Kukić u Banovićima važi za čovjeka bez čijeg znanja se malo šta može dogovoriti.

Mektić je odbio ovakve molbe, kazavši da se neće petljati u operativne nadležnosti tužioca. Kukić je pomogao ranije kadrovima SDS-a da dođu do zaposlenja u Regionalni centar UIO u Tuzli, te je zbog toga smatrao da može tražiti uslugu od Mektića. Prema informacijama kojima raspolaže Patria, u zapisniku istražitelja oko nezakonitih zapošljavanja osim Zukića spominju se i imena Kukića i Sarajlića. Oni su već ispitani u Tužilaštvu KS.

Predmet istrage je nezakonito upošljavanje u Elektrodistribuciju u Tuzli izvjesnog Amela (puno ime poznato redakciji) za kojeg se urgira sa više strana, a inače je sin člana SDA, ali koji je u određenoj zavadi s Kukićem, pa ovo upošljavanje ide teže, jer je Kukić poznat po svom utjecaju u Tuzlanskom kantonu.Direktor Elektrodistribucije Esed Džananović više puta je pozivao direktora ED Tuzla Mahira Nurkanovića, u vezi s ovim upošljavanjem, ali je Nurkanović govorio da je biografija kandidata loša i da je studirao 14 godina.

No, lobiranja su na kraju urodila polodom, pa je Amir Zukić 15. avgusta 2016. godine u prostorijama Centrale SDA prije sastanka Predsjedništva stranke, a nakon što ih je obavijestio Amelov otac da mu sin još nije počeo raditi, odmah pozvao Džananovića rekavši mu: „Evo me sa Asimom, Kukićem, završi za ono dijete gore u Tuzli, do tebe je, evo sva četvorica slušamo ako bude kakvih za…….ja Kukić Mirsada zovi“.

Nakon ovih riječi mobilni aparat od Zukića je preuzeo Asim Sarajlić, te na pitanje Eseda Džananovića „je li Kukić dao zeleno svjetlo“, Asim odgovorio: “Jest, jest evo ga kod mene“, a onda je Kukić uzeo telefon, a Džananović mu je obrazložio da je obavio razgovore s dvojicom izvršnih direktora te da su se dogovorili da će se to rješavati, pa je nakon što se Kukić saglasio, zaključen ugovor s Amelom na neodređeno vrijeme. On je počeo raditi 1. septembra 2016. godine.Slična zapošljavanja obavljala su se i u podružnici Elektrodistribucije Bihać.

Na dalje u zapisnicima stoji kako su Amir Zukić, Esad Džananović i Safet Bibić i Senad Trako saznali da M. Avdić iz Bihaća diplomirana ekonomistica iz Bihaća i E. Hairlahović diplomirana pravnica traže zaposlenje u Elektrodistribuciju Bihać, pa su uzeli njihove podatke te im obećali pomoć pri zaposlenju.

Tako je Bibić od njih uzeo potrebne kopije dokumenata i diploma te dao Zukiću, dugogodišnjem članu SDA, generalnom sekretaru stranke te ga obavijestio da navedena lica traže zaposlenje u Elektrodistribuciju Bihać, a kako bi Zukić preko svog stranačkog kolege Džananovića, izvršnog direktora za distribuciju EP BiH i dugogodišnji član SDA te blizak prijatelj Zukiću, urgirao za zaposlenje.

– U julu 2016. godine Zukić je Džananoviću dao imena i prezimena M. Avdić i E. Hairlahović te njihove brojeve mobitela te mu saopćio da navedene treba zaposliti u Elektrodistribuciju Bihać, a Džananović je zbog prijateljstva i pomoći Zukića oko njegovog ranijeg napredovanja kao i izbora na mjesto izvršnog direktora i znajući da je Zukić u vrhu stranke i smatrajući da se njegove odluke moraju relizirati u julu 2016. godine kao izvršni direktor postupio suprotno odredbama Statuta JP Elektroprivreda BiH. Njime je propisano da je izvršni direktor u vršenju svojih funkcija dužan da zakonito posluje u poslovima i obimu utvrđenim Pravilnikom o organizaciji društva – stoji u zapisniku.

Ovim Pravilnikom izvršni direktor nema ovlaštenja da vrši izbor novih zaposlenika, nego su mu samo data ovlaštenja po članu 4. Odluke o utvrđivanju realizacije zapošljavanja novih zaposlenika i angažovanja pripravnika.

Ovo je samo dio onoga što će se naći u optužnici, a navodno se javljaju svjedoci za neka druga (ne)djela koja je trojka iz SDA počinila.  – piše NAP.

Related posts