Saborci se danas okupljaju: Heroj odbrane Žepe Avdo Palić ne smije biti zaboravljen

Bivši borci Žepske brigade danas će se okupiti u haremu Alipašine džamije u Sarajevu gdje je ukopan heroj odbrane Žepe i komandant ove brigade Armije RBiH Avdo Palić, piše novinska agencija Patria.

Okupljanje je predviđeno u 16,30 sati. Učenjem Jasina i polaganjem cvijeća još jednom odat će počast svom komandantu.

-Nemojmo dozvoliti da oni koji nam omogućiše današnju slobodu padnu u zaborav, poručuju Palićevi saborci.

Avdu Palića, 27. jula 1995. godine zarobio je pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba VRS Zdravko Tolimir i doveo ga na komandno mjesto kod Ratka Mladića.

Petnaest dana proveo je u Rogatici gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini odakle ga je izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i od tada mu se gubi svaki trag.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice, zajedno sa ostacima još osam žrtava. Potraga za kostima je trajala 14 godina. Masovnu grobnicu u Vragolovima 2001. godine otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući. Ekshumacija je obavljena 3. novembra iste godine.

Ekshumirano je devet kompletnih tijela, a dvije lobanje nađene su nekoliko metara van grobnice. U Palićevom slučaju uzorak nije bio “genetski dovoljno dobar”, zato je pri prvom podudaranju s uzorcima krvi u ICMP-jevoj bazi pokazana podudarnost s Palićevom sestrom i djecom u svega 22 posto.

Nakon neuspješne DNK analize Palić je ukopan na mezarja u Visokom, pod oznakom NN. Druga analiza DNK je obavljena u avgustu 2009. godine i sa preciznošću od 99,99 posto dokazuje da je riječ o skeletnim ostacima Avde Palića.

Palić je ukopan u haremu Alipašine džamije 26. avgusta 2009. godine uz najviše vojne počasti.

Related posts