Rusija podržava referendum u RS-u: Umjesto kod Inzka, Ivancov otišao na konsultacije Dodiku

Ruska Federacija podržava da narod RS-a ima pravo putem referenduma iskazati svoj stav o svim pitanjima bitnim za nacionalni interes naroda u RS-u. To je sve što mogu reći do sjednice Vijeća za provedbu mira, rekao je Ivancov

Rusija podržava održavanje referenduma u RS-u o odluci Ustavnog suda BiH kojom je Dan RS-a proglašen neustavnim. Ovo je u izjavi za Faktor potvrdio ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov. Time je i dao odgovor kako će se ponašati na sjednici Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) zakazanoj za iduću sedmicu.

Susret u Banjoj Luci

– Ruska Federacija podržava da narod RS-a ima pravo putem referenduma iskazati svoj stav o svim pitanjima bitnim za nacionalni interes naroda u RS-u. To je sve što mogu reći do sjednice Vijeća za provedbu mira – kazao je Ivancov u izjavi za Faktor.

Kazao je to nakon sastanka kojeg je u Banjoj Luci održao sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. U šturoj vijesti, koju su agencije objavile nakon ovog susreta navodi se kako je Dodik ponovio stav da vlasti RS-a neće odustati od organizacije referenduma o Danu RS-a, te kako Ruska Federacija podržava njegovo održavanje. Također, navodi se da su dvojica zvaničnika razgovarali i o drugim aktuelnim pitanjima u BiH.

Ambasadori zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC), trebali su se sastati prije dva dana u Sarajevu, a jedna od glavnih tema o kojima su namjeravali razgovarati je upravo spomenuti referendum, koji je zakazan za 25. septembar. Međutim, u posljednji čas, održavanje sjednice PIC-a odgođeno je za narednu sedmicu.

Dodatne konsultacije

Sjednica PIC-a je odgođena upravo radi obavljanja dodatnih konsultacija među ambasadorima zemalja članica Vijeća. Međutim, Ivancov je, očigledno, umjesto na konsultacije sa članovima PIC-a, uključujući i visokog predstavnika Valentina Inzka, otišao “na noge” i konsultacije Miloradu Dodiku. Poznato je da ruski ambasador ne mari za diplomatsko ponašanje i manire, što je pokazao više puta do sada miješavši se direkno u unutrašnja pitanja BiH, što se uostalom pokazalo i ovog puta.

(A. Ša./Faktor.ba)

Related posts