RTVBN: Kako je Dodik kao Alijin delegat u ratu stvarao FBiH?

Da je Milorad Dodik lažni patriota koji pokušava da povećanjem nacionalnih tenzija, izmišljanjem izdajnika, spoljnih i unutrašnjih neprijatelja skrene pažnju javnosti sa gorućih životnih problema i stvarnih uzroka teške situacije u kojoj se nalazimo, govori i prvi broj Službenog glasnika Federacije BiH iz jula 1994. godine, piše BN televizija.

Između ostalog navode i da je 30. marta 1994. godine održana sjednica Ustavotvorne skupštine Federacije BiH kojom je predsjedavao Mariofil Ljubić, sada na funkciji pravobranioca BiH, na kojoj je usvojen Ustav Federacije BiH, izabrana Vlada Federacije sa premijerom Harisom Siladžićem i zamjenikom Jadrankom Prlićem, te izvršena podjela na kantone.

md-sluzbeni-list-169x300

U ratu nije bilo moguće sprovesti demokratske izbore za kratko vrijeme, pa je u Ustavotvornu skupštinu delegirano 160 poslanika, od čega 95 Bošnjaka, 48 Hrvata i 17 ostalih.

Prema podacima iz Službenog glasnika Federacije BiH koja je objavljena 21. jula 1994. godine, na Listi poslanika pripadnika ostalih naroda nalazilo se 9 Srba i to Milorad Dodik iz Laktaša, Ratko Borković iz Gradiške, Uroš Gostić iz Doboja, Miro Lazović iz Vogošće, Predrag Lukač iz Sarajeva, Krstan Malešević iz Banjaluke, Tatjana Mijatović Ljujić iz Sarajeva, Goran Popović iz Banjaluke i Milan Spasojević iz Bijeljine.

Dodaju da se posljednje igre oko referenduma i Ustavnog suda, prijave, prijetnje i hapšenja, dogovorene sa ciljem da se uoči izbora dodatno homogenizuje glasačko tijelo i dobije neki predizborni poen.

Na kraju se pitaju da li je Milorad Dodik izdajnik ili patriota kakvim danas pokušava da se predstavi?

rtvbn

Related posts