RS treba vratiti na zemlju, ona nije nastala 9. januara, to je falsifikat i provokacija

Tihomir Dujmović ugostio je u svojoj emisiji Iza zavjese na HRT-u predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović koja je govorila o prve dvije godine svojega mandata, ali i o odnosima u regionu te stanju u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje urednika emisije kako gleda na permanentne incidente iza kojih stoji Milorad Dodik i permanentno poticanje teze da je srpska komponenta već jednom nogom izašla iz BIH, Grabar-Kitarović je odgovorila:

– Realno gledajući RS se ponaša kao zasebni identitet i gotovo kao samostalna država. Mislim da ih treba polako vratiti na zemlju. Jer Republika Srpska nije nastala 9.januara, kako oni to slave taj datum, nego je nastala temeljem Dejtonskog sporazuma. Dakle, onih 49 posto je tada kao entitet legalizirano 1995. godine. Dalje, cijeli taj datum je ne samo jedan veliki falsifikat nego i jedan veliki mit koji se stvara i provokacija.

Ona je komentirala i Dodikove najave novih referenduma kazavši da bi oni mogli destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

„Međunarodna zajednica je reagirala, ali ne dovoljno čvrtso. I to je ono upravo gdje su moji napori kod međunarodne zajednice da se vrati pozornost na BIH, da ne bude argumenata tipa – mi se sada nećemo baviti BIH zato što tu sada nije rat, imamo preča posla. Ne, idemo jednom napraviti nešto što može spriječiti potencijalne sukobe bilo kakvih razmjera. I raditi na tome da BIH ostane suverena samostalna država sa tim teritorijalnim integritetom koji ćemo štititi, uz suverenu konstitutivnu jednakopravnost svih triju naroda na cijelom teritoriju BIH uključujući i Republiku Srpsku“, zaključila je predsjednica Hrvatske.

(Vijesti.ba)

Related posts