Rok bend “Selim III” objavio prvi album

Mladi Cazinjani Kemal Lepuzanović, Sead Alagić i Anmar Salihović zbog studija žive u tri poprilično udaljena grada – Bihaću, Sarajevu i Ljubljani, no to ih nije spriječilo da osnuju alternativni rok bend “Selim III”.

Prve svirke

Prve ozbiljnije svirke počeli su u maju 2015. u Cazinu, Bihaću i Sanskom Mostu, a u decembru iste godine stiže i tekst za prvu autorsku pjesmu.

– Zajedničkim radom i našim idejama stvorili smo još pet pjesama i to smo sve zajedno komponirali u jednu cjelinu i tako je nastao taj naš prvi album – rekao je Salihović, gitarista i bek vokal benda.

Singlovi ovog benda, kao što su “Jutro”, “Ogledalo”, “Ljeto staro” i ostali, dobro su prihvaćeni.

– Sve je počelo u decembru 2015., kad mi je zet, na moj zahtjev, poslao tekst, koji sam ja ukomponirao u neku muziku. Nije to bilo ništa puno, tri-četiri akorda i poslao sam to ekipi u Cazinu, kojoj se to svidjelo, pa smo odlučili da postoji potencijal, da možda možemo nešto napraviti i kroz pola godine napravili smo još šest stvari. Bilo je tu još materijala, ali nismo to završili i naljeto 2016. godine dobili smo ponudu od našeg prijatelja Damira Kapića da idemo u Ljubljanu i snimamo na njegovom fakultetu jednu pjesmu, što je bilo super za nas. Dobili smo još termina i uspjeli smo snimiti još pet stvari, tako da je nastao naš album – dodao je Alagić, vokal i bubnjar benda.

Živa promocija

Extended play „Sjene” cazinskog benda „Selim III” ima šest pjesama. Snimljen je na SAE institutu u Ljubljani, a momci ovih dana rade na njegovoj promociji. Zbog razdvojenosti i obaveza na fakultetima ta je promocija skromnija, no u pripremi je živa promocija u Cazinu.

– Najveći plan nam je otići na Demo fest i prije toga uraditi jednu malo veću live promociju u Cazinu – kazao je Lepuzanović, bas-gitarista.

Turski vladar

Ime „Selim III” bend je dobio po turskom vladaru Selimu Trećem, koji je bio muzičar i kompozitor i težio je reformama u svoje vrijeme, baš kao što i ova trojica mladih Cazinjana teže reformama u muzici kroz svoja autorska djela. – piše avaz.

Related posts