Roditelji na mukama: Sve je skupo, ali djecu moramo poslati u školu

Cijene udžbenika su previsoke, 190 KM, koliko je potrebno izdvojiti samo za knjige, previše je za naše skromne budžete, najčešći su komentari roditelja školaraca, kojima početak nove školske godine predstavlja noćnu moru.

A nabavka udžbenika samo je početak. Uz knjige, potrebno je kupiti i svu školsku opremu – ruksake, pernice, olovke, opremu za fizičko i likovno vaspitanje… Prema izjavama roditelja, dodatni problem predstavlja i što autori udžbenika za osnovce i srednjoškolce nisu standardizirani, pa to dodatno otežava moguću razmjenu knjiga među đacima.

Posebni zahtjevi

– Ruksaci koštaju od 14,95 do 100 KM. Školski pribor sortiran je prema kvalitetu, pa je minimalna cijena sveske 0,50, olovke 0,20 KM, dok flomasteri i drvene bojice koštaju od dvije KM naviše. Najjeftinija pernica koju imamo u ponudi košta 3,90 KM – rekli su nam u knjižari „Svjetlost“.

Lela Kazazović, majka dva školarca, ističe da su cijene udžbenika i školske opreme previsoke, ali je od razmjene knjiga, za koju se odlučila prošle godine, ovaj put odustala iz, kako kaže, opravdanih razloga.

Kazazović: Previsoke cijene

– Pruža vam se mogućnost da razmijenite knjige, ali onda vam u školi kažu da je došlo do promjene i potrebne su neke sasvim druge. Kod uličnih prodavača možete kupiti sav školski pribor veoma jeftino, ali ne i knjige, jer ih većina nije upotrebljiva. Sveske, pernice, ruksaci, sve to košta i previše je za nas s prosječnim plaćama. To je cifra od više stotina maraka, i tako svake godine – kazala je Kazazović.

Elma Haverić, iako još nije izračunala približan iznos koji će ove godine dati za opremanje djeteta za školu, govori da se roditelji svake godine suočavaju i bore s istim problemima i snalaze se kako umiju.

– Kada na udžbenike, koji su samo osnova, dodate školsku opremu i pribor bez kojeg dijete ne može pohađati nastavu, shvatate koliko je situacija zabrinjavajuća. Zaista ne razumijem kako roditelji dvoje ili troje đaka, s našim plaćama, uspijevaju izaći nakraj. Učitelji sada imaju i neke posebne zahtjeve, poput onoga da je obavezno pisanje u sveskama tvrdih korica – navela je Haverić.

Velika cifra

Sličnog je mišljenja i Admir Smajić, koji, govoreći o cijenama školske opreme, ističe da i nije toliki problem nabaviti udžbenike, ali zato je problem sve ostalo.

Smajiš: Nisu samo knjige problem

– Dijete ne možete poslati na nastavu samo s knjigama. Gdje su torba, pribor, odjeća? Cifra koju je potrebno izdvojiti mnogo je veća od 190 KM – kaže Smajić.

Oprema za fizičko

Posebna je priča oprema za fizičko vaspitanje, što uključuje kupovinu patika, dresova ili trenirki.

– Udžbenici i nisu toliko skupi, skupa je oprema koja ide uz to, a koja se nabaviti mora – kazao je Smajić.

avaz.ba

Related posts