Roditelji još ne kupuju udžbenike: Prvačićima besplatno, dok za ostale razrede treba oko 150 maraka

Iz Svjetlosti ističu da kupovina još nije počela, ali ulični prodavači su već postavili svoje štandove.

Nova školska godina počinje 1. septembra, a spisak udženika koji su potrebni učenicima za novi nastavni program našao se u većini knjižara.

Kako saznajemo iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, bitnih promjena u odabiru udžbenika i njihovoj cijeni u odnosu na prošlu godinu za sada nema, ali svakako savjetuju roditeljima da pričekaju sa kupovinom do samog početka školske godine u slučaju da u međuvremenu ipak dođe do nekih promjena.

Besplatni bazari

– Ove godine bit će organizirani bazari gdje će učenici moći razmijenjivati svoje udžbenike, pa bih savjetovatala roditelje da se udžbenici još ne kupuju – kazala je pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje KS Nihada Čolić.

I iz knjižare Svjetlost ističu da kupovina udžbenika još uvijek nije počela jer roditelji nisu sigurni da li će doći do izmjena u odabiru autora određene knjige. Naglasili su da su udžbenici za djecu prvog razreda devetogodišnjeg obrazovanja besplatni za sve učenike, te da se ne moraju kupovati.

– Samo oko 0,5 posto roditelja ipak se odluči kupovati udžbenike za prvačiće, a to je u slučaju kada dobije oštećen udžbenik – kazala nam je Velida Tahirović iz Svjetlosti.

Iako roditelji još nisu počeli kupovati knjige za svoju djecu, ulični prodavači su već postavili štandove sa knjigama na Drveniji i na Ilidži.

Za sedmi razred 200 KM

Kupuju i korištene knjige, kako bi na vrijeme, do početka nastave, prikupili dovoljan broj udžbenika za prodaju.

Za nabavku svih udžbenika koji su potrebni jednom djetetu za školu potrebno je izdvojiti značajnu količinu novca. Za primjer možemo uzeti učenike sedmog razreda, za čije knjige za sve predmete je potrebno izdvojiti ukupno oko 200 KM i koje su za oko 50 KM skuplje nego udžbenici za učenike devetog razreda osnovnih škola.

– Skupo je, posebno kada imate dvoje ili više djece, kojima morate kupovati udžbenike i sav ostali školski pribor. Ja knjige kupujem za dva sina, jedan je u osnovnoj školi, a drugi u srednjoj i za njihove udžbenike ću u septembru izdvojiti minimalno 500 KM – kazala nam je Sarajka V.D.

Žele jeftinije udžbenike

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro je u dopisu Ministarstvu obrazovanja izrazio nezadovoljstvo udžbenicima koji su propisani nastavnicima i učenicima.

– Ponuđeni udžbenici uglavnom nisu usklađeni sa Nastavnim planom i programom. Predlažemo da se konačno prestane praviti biznis oko izdavanja i prodaje udžbenika, te predlažemo da umjesto nametanja nastavnicima bespotrebnih obaveza, svoje snage, stručna znanja i aktivnosti usmjerite na izradu kvalitetnijih i jeftinijih udžbenika – naglasio je Sivro.

Spriječiti ilegalnu prodaju

Direktor firme ”Svjetlostkomerc” d.d. Sarajevo Zlatan Dedić uputio je dopis tržišnoj inspekciji Kantona Sarajevo sa zahtjevom da spriječe nelegalnu prodaju udžbenika, koja direktno ugrožava poslovanje velikog broja knjižara i izdavača, pa i njihov opstanak.

– I ove godine mnoge javne površine uzurpirane su od skupina dobro organiziranih osoba koje nezakonito vrše prodaju udžbenika. Zbog toga tražimo da odmah preduzmete sve mjere iz vaše nadležnosti i zaustavite ovu nelegalnu prodaju – navedeno je u dopisu.

(Dž. Jusufović/Faktor.ba/Foto: K. Softić)

Related posts