Rezultati nove međunarodne studije pokazali: Napor i ljutnja u kombinaciji izazivaju infarkt za sat vremena

Studija je još jedan dokaz povezanosti uma i tijela. Kada ste ljuti, nije vrijeme da izađete i nacijepate gomilu drva, kaže Barry Jacobs, psiholog u Zdravstvenom sistemu Croser-Keystone u Filadelfiji i član Američkog udruženja za kardiologiju

Ako ste ljutiti ili uznemireni, bolje se smirite prije nego što krenete na oštro trčanje ili u teretanu. Velika međunarodna studija povezuje težak napor pod stresom ili ljutnjom s trostrukim povećanjem rizika od srčanog napada u roku od sat vremena.
Redovna fizička aktivnost jeste zdrav protivotrov za stres i pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, ali najveći problem je što je previše ljudi premalo fizički aktivno.

Novo istraživanje ukazuje na to da za fizički napor postoji i dobro i loše vrijeme, i da ekstremi mogu izazvati štetu.

– Studija je još jedan dokaz povezanosti uma i tijela. Kada ste ljuti, nije vrijeme da izađete i nacijepate gomilu drva – kaže Barry Jacobs, psiholog u Zdravstvenom sistemu Croser-Keystone u Filadelfiji i član Američkog udruženja za kardiologiju.

On nije učestvovao u izradi studije, koju je predvodio Institut za istraživanje javnog zdravlja kanadskog Univerziteta McMaster u Hamiltonu u Ontariju. Rezultat je objavio časopis Američkog udruženja za kardiologiju “Circulacion”.

Ranije studije razmatrale su ljutnju i napor kao okidače srčanog udara, ali većina ih je bila mala, u samo jednoj zemlji, ili je obuhvatala premalo žena ili manjina.

Nova studija je u 52 zemlje obuhvatila 12.461 čovjeka koji su imali infarkt. Njihova prosječna starost je 58 godina, a tri četvrtine su muškarci.

Odgovarali su na pitanja o tome da li su bili ljuti ili uznemireni, imali su naporan sat prije srčanog udara ili u isto vrijeme prethodnog dana. Na taj način naučnici su mogli uporediti rizik za iste ljude u različito vrijeme i posljedice potencijalnih okidača infarkta.

Ljutnja ili uznemirenje udvostručava rizik od simptoma srčanog udara u roku od sat vremena, što čini i težak fizički napor. Jedno i drugo istovremeno više nego utrostručavaju rizik od srčanog udara, koji je najveći između 18 sati i ponoći, nezavisno od drugih faktora, kao što su pušenje, visok krvni pritisak i gojaznost.

(Faktor.ba)

Related posts