Rezultati koji su obilježili izbore: Uspon nezavisnih kandidata, pobjeda Abdića, poraz Durakovića

U Federaciji BiH najveći broj načelničkih mjesta osvojila je SDA u koaliciji sa SBB-om, a prema prvim preliminarnim rezultatima osvojili su 33 načelnička mjesta, što je 12 načelničkih pozicija manje u odnosu na rezultat iz 2012. godine. U Republici Srpskoj pobjednička stranka je SNSD, koja je osvojila također 33 načelničke pozicije.

Koalicija SDA/SBB prvi put je osvojila načelničku poziciju u Općini Centar Sarajevo, ali su izgubili gradove poput Visokog, Zenice, Goražda, Općine Stari Grad i gotovo svih gradova u Krajini, gdje su pobjednici samo u Sanskom Mostu.

SNSD je u RS-u osvojio 11 načelničkih pozicija više u odnosu na izbore 2012. godine. Pobjedili su u Banjoj Luci, gdje se velika borba vodila između Igora Radojičića (SNSD) i Dragana Čavića (Svez za promjene). SNSD je nakon dugo vremena pobijedio i u Trebinju, ali i Palama i Nevesinju, koji su dugo bili bastioni SDS-a.

Relativno loš rezultat Saveza za promjene (od većih gradova osvojili samo Bijeljinu i Doboj) otvara mnoga pitanja u funkcionisanju tog bloka, u kojem će se neminovno desiti brojne promjene.

Lokalne izbore u BiH definitivno su obilježili nezavisni kandidati, koji su pobijedili u Općini Stari Grad Sarajevo (Ibrahim Hadžibajrić, bivši član SBB-a), u Goraždu (Muhamed Ramović, bivši član SBB-a) u Visokom (Amra Babić, koja je istupila iz SDA), u Zenici Fuad Kasumović (bivši član SDA), a nezavisni kandidati slavili su i u Bužimu, Bosanskom Petrovcu i nekim drugim gradovima.

Ove izbore definitivno je obilježila i pobjeda u Velikoj Kladuši osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića, koji je sa svojom Laburističkom strankom osvojio više od 3.800 glasova.

Pažnju javnosti privukao je i izborni rezultat u Srebrenici, gdje je po svemu sudeći pobjednik Mladen Grujičić, zajednički kandidat srpskih stranaka, koji je pobijedio nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića, kojeg su podržavale sve probosanske stranke.

Ukoliko se taj rezultat potvrdi to će biti prvi put da Bošnjaci nemaju svog načelnika u gradu u kojem je počinjen genocid, što povlači brojna pitanja o odnosu tamošnjih vlasti prema obilježavanju stradanja Bošnjaka u tom gradu.

Jučerašnje izbore obilježile su i brojne prijave neregularnosti izbornog procesa, a sve je kulminiralo prekidom izbornog procesa u Stocu, nakon incidenta u kojem su učestvovali kandidat za načelnika te općine Salmir Kaplan i predsjednika izborne komisije Stolac Ivice Perića.

klix.ba

Related posts