Rezultati ankete: Izabrani najbolji doktori i bolnice u BiH

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava Udruženje za razvoj društva “Kap” prezentiralo je u Sarajevu rezultate ankete i mišljenja građana o kvaliteti zdravstvenih usluga u BiH, a uručena su i priznanja najboljim zdravstvenim radnicima i najboljim zdravstvenim institucijama u BiH koji su u online anketi dobili najviše glasova građana.

Po izboru građana u Federaciji BiH za najboljeg zdravstvenog radnika izabran je dr. Alen Humačkić, specijalista radiolog mostarske bolnice “Dr. Safet Mujić”, a za najbolju zdravstvenu ustanovu građani su izabrali Univerzitetski klinični centar Tuzla.

Po izboru građana u Republici Srpskoj najbolji zdravstveni radnik je dr. Aleksandar Guzijan, onkološki hirurg i aktuelni načelnik Centra za dojku Univerzitetskog kliničkog centra RS-a. Za najbolju zdravstvenu instituciju u RS izabran je Univerzitetski klinički centar RS-a.

– Primili smo nagradu do koje nije došlo dogovorima, pregovorima i kalkulisanjima, već glasovima građana, naših pacijenata – saopćeno je iz UKC Republike Srpske.

Ovu aktivnost Udruženje KAP provodi u okviru višemjesečne kampanje promocije prava pacijenata “Moje pravo”, koju je tokom 2016. godine podržala Ambasada SAD u Sarajevu.

U okviru kampanje “Moje pravo” održani su i okrugli stolovi o pravima pacijenata u BiH u Mostaru 11. novembra i u Banjoj Luci 28. novembra.

Na okruglom stolu održanom u Sarajevo rečeno je da u Federaciji BiH postoji kvalitetan zakon o pravima pacijenata, ali da većina stanovnika ne zna ni da postoji, a kamoli šta propisuje.

– Pacijenti, generalno, nisu educirani o njihovim pravima, ali i obavezama jer Zakon i njih propisuje. A svima bi bilo lakše kad bi pred sobom imali eduviranog pacijenta – rekla je glasnogovornica u Udruženju za razvoj društva “Kap” Merima Spahić.

/faktor.ba

Related posts