Reprezentacija BiH da za nju igraju svi koji su imali pravo

Sve države nastale raspadom Jugoslavije danas imaju kvalitetne fudbalske timove, a u nekim od njih nastupaju i prave zvijezde svjetskog fudbala. Hrvatska ima Luku Modrića, Bosna i Hercegovina može se pohvaliti Edinom Džekom, dok će Srbijanci ponosno isticati Nemanju Matića.

Država se raspala, a jedno veliko fudbalsko tržište zauvijek je nestalo formirajući nekoliko manjih i manje atraktivnih. Šta bi bilo da je bilo odnosno kako bi danas izgledala fudbalska reprezentacija bivše zemlje – svako malo možemo čitati tekstove o tome, projekcije, zamišljene taktike. I u svim tim maštarijama, bio bi to tim vrijedan svjetskog ranga, jedan od najboljih, kadar osvojiti pehar najboljeg na svijetu.

Nema u tome ništa loše. Naprotiv, uvijek je zabavno zalutati u neko drugo vrijeme i sastaviti vlastiti tim iz snova, ne samo u fudbalu već i u ostalim kolektivnim sportovima, košarci i rukometu recimo…

Jeste li se ikada zapitali kako bi izgledala fudbalska reprezentacija sastavljena od igrača koji su imali pravo nastupa za Bosnu i Hercegovinu? Pri tome ne mislimo samo na fudbalere rođene na teritoriji BiH već i na one koji vuku porijeklo iz te zemlje. Kakav ti to samo supertim bio…

U nastavku vam donosimo listu idealnih 11 koji bi mogli pronaći svoje mjesto na jednoj takvoj zamišljenoj zelenoj ploči. Da li biste nešto promijenili?

Dakle, u takvom timu mogli bi igrati: Begović (Chelsea) – Lovren (Liverpool), Subotić (Koln), Kolašinac (Schalke), Ćorluka (Lokomotiv) – Rakitić (Barcelona), Pjanić (Juventus), Bešić (Everton), Halilović (Las Palmas) – Džeko (Roma), Ibrahimović (Manchester United).

/N1

Related posts