Remzija Oraščanin predstavila svoje nove dvije knjige

Ramzija Oraščanin je protekle sedmice imala tri predstavljanja svoje nove dvije knjige:poeme Slavni gazija bužimski” i monografije “Pokošeni ljiljani bijeli”,u Bužimu ,Bihaću i rodnom Jzerskom.

Tri promocije,svaka sa svojom bojom i tonom ,tri priče u kojima su vodilje bile poruke,osjećanja,sjećanja na herojsku borbu za slobodu u rodnom zavičaju,slobodu koju su ispisivali slavni borci na čelu sa svojim komandantima,sa svojim porodicama u onom nemogućem vremenu kada se čovjek mogao pouzdati da će uz njihove bitke nebo blagosloviti najplemenitije želje napadnutih ljudi da da se zagrle slobodom.
Obe knjige pupčanom vrpcom su vezane za ime i djelo uzoritog vizionara i čovjeka,pa onda borca i komandantanta –generala Izeta Nanića.Ramzijino uho duše pročulo je na poljima “pokošenih ljiljana”i krenula po zadatku slavnog Gazije do lica,događaja,sudbina koje su činile

branu i snagu,bol do neprebola,želju nad željama i obavezu za besu-da svoje sačuvaju i oteto vrate onima kome pripada.

Faktografski,dokumentarno,u slici riječi Ramzija je posložila najvažnije događaje ,bitke,brigade.Najbolnije ratne price je slušala,zapisival,živjela i zapisala ih drugačije.Lirski,sa dubokim osjećanjima,odnosno izvlačeći ih iz dokumentaristike, pretočila ih je toplom,ženskom rukom ispisane priče o herojstvu,ljubavi,pogibijama.Za sjećanje,za nauk,za nezaborav.

Iz takvog jednog zahtjevnog spisateljskog puta u monogarfiji izrasla je poema kojom se svojim najmilijim obraća slavni Gazija.

Ramzija je hodala stazama brigade Petog korpusa,tražila se po olujama Bihaćkog džepa,unjedrila u bolove svoga rodnog,najrjođenijeg mjesta svog i slavnog komandanta Mirsada Crnkića i zaputila za svjetlim likovima i događajima Bosne i Hercegovine “ljiljanima zasute”.

Sve što je zapisal osjećala je kao svoj dug prema onima kojih nema na Šerbuli.
Promotori njenih knjiga su bili književnici Nedžib Vučelj i Safet Agović I novinarka Dževada Štancl.

U tri promocije ,uz čitanje odlomaka iz ove dvije knjige gosti u program su joj bili tamburaški sastav “Zvuci sa Une”u Bihaću,te Nedžma Harčevič,Almedin Begić i Almedin Muzaferović iz KUD “Jezerski”,te Amela Mahmutović u Jezerskom.

Promocijama su prisustvali, uz brojne građane i članovi porodice Nanić i Crnkić,brojni njihovi suborci,a emocije su svako od ovih predstavljanja zarobile u ono što će vječno se miješati nad Krajinom-bol jer ih nema,jer nedostaju , i s druge strane- radost jer se živi u slobodi koju su svom narodu željeli i zbog koje su se borili i za nju ginuli i svojim najmilijim i svom narodu podarili.

“Neizostavno je kazati kako ova knjiga nije za svačije ruke,prije svega zbog čistih,šehidskih duša” zapisao je recezent monografije književnik Mustafa Smajlović,napominjući da ona nije ni za samo bošnjačke ruke, već za sve one koji su,kada su živjeli tegobne ratne dane, znali da je njihova domovina BiH,dovoljno široka i dovoljno topla za sve narode koji se o nju ogriješili nisu.

Sigurno,obe knjige Ramzije Oraščanin su vrijedne pročitati,zapamtiti i možda i neke svoje priče u neke slične tragove oslobodičake borbe za pamćenje ,pretvoriti.

Za to vrijeme Ramzija će sa svoje nove dvije knjige natrag u Austriju gdje trenutno živi i radi,a prva promocija je zakazana već dvadestšestog ovog mjeseca u Salzburgu u okviru obilježavanja 25.novombra –Dana državnosti BiH,a potom u još nekoliko auastrijskih gradova.Poslije toga svoje nove dvije knjige Ramzija Kanurić Oraščanin će ih predstaviti u Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu,te u još nekoliko gradova.

krupljani.ba

Related posts