Rekonstrukciju cesta u USK koče administrativne barijere

Na magistralnoj cesti Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, na dionici Ripač-Dubovsko u dužini 5,2 kilometra, najavljena je izgradnja treće trake. Riječ je o jednoj od značajnijih investicija Cestea Federacije, gdje je samo za otkup zemljišta planiran iznos blizu 550 hiljada KM.

Projekt je dio programa modernizacije magistralnih cesta u Federaciji kojim se nastoji poboljšati cestovna infrastruktura.

Međutim, praksa da javne radove obavezno prate i problemi ni ovdje nije izostala. U Cestama Federacije kažu da od decembra čekaju od Kantona urbanističku saglasnost, što je uvjet kreditora za dalje aktivnosti.

„Imali smo problem da je kod Ripačkg klanca izdata urbanistička saglasnost sa zamjenom parcela i praktički čekamo od decembra ili januara prošle godine da se to ispravi“, kaže Dedo Pjanić, iz Cesta Federacije.

Da je ranije izdata urbanistička saglasnost imala manjkavosti potvrdio je i premijer USK Husein Rošić. Propust je, kaže, načinjen u gradskoj upravi Bihaća kada su unesene pogrešne katastarske čestice, pa je bilo potrebno korigirati raniju odluku. Zašto se tako dugo čekalo, nismo dobili odgovor osim toga da je procedura konačno privedena kraju.

„Žao mi je što je građevinska sezona završena i ne možemo mi u Krajini biti zadovoljni, jer se uvijek neke administarstivne barijere ispriječe. Previše dugo to traje i nije to dobro“, kaže premijer.

S mišljenjem premijeera slaže se i jedan od ministara u Vladi Federacije Šemsudin Dedić. Ističe da su se za poboljšanje putne infrastrukture u Kantonu osigurala značajna sredstva, ali i to da njihovu implementaciju u mnogome koči loša saradnja onih koji su zaduženi osigurati nepohodne dozvole i saglasnosti.

„Mi smo osigurali sredstava, ti projekti sada čekaju građevinske dozvole, od treće trake na Gorjevcu i na Laništu, do kružnog toka na Kamenici, te kružnim tokovima u drugim općinama“, kaže Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi F BIH.

Pjanić ističe da su općine i gradovi ažurniji u odnosu na više nivoe vlasti. Podsjeća, ipak, da se znčajan dio projekata finansira iz kreditnih sredstava.

„Nadam se da će svi shvatiti ozbiljnost projekata, jer mi imamo obaveze prema kreditoru i na naplaćena i na ne povučena, a kamatu ionako moramo platiti“, podsjeća.

USK čeka i na novu Odluku o prekategorizaciji cesta gdje bi Krajina trebala dobiti značajno više kilometara magistralnh pravaca. Za sada je njeno donošenje ‘na čekanju’, jer se usaglašavaju zahtjevi iz ostalih kantona, a nezvanično doznajemo da su najveća osporavanja iz Hercegovine.

/rtvusk.ba

Related posts