RECEPT ZA ČUVENO BOSANSKO JELO: Klepe, klepe, veliko vam hvala…

Za jufku: 1/2 kg brašna, jedno jaje, malo soli.

Za nadjev: 50 dkg mesa bez kosti, malo luka, so, biber, 1/2 l kiselog mlijeka, čehno bijelog luka, masnoća za začinjanje.

Od brašna, jajeta i malo soli s vodom se zakuha tijesto i rasuče deblja jufka (1-2 milimetra). Tijesto treba biti tvrdo.

Rasukana jufka se izreže na kvadratiće (oko 6 cm) ili na pravougaonike, ako će se savijati na hamajliju. Isjeca se meso i luk (crveni), posoli, pobiberi i izmiješa.

Ruke se nakvase vodom i od fila oblikuju juvalaci (kuglice) kao lješnjaci. Juvalak se postavi u jedan ugao kvadratića jufke te srola, a krajevi prstima slijepe “na pera”.

Klepe se “bacaju” u kipuću vodu i kuhaju 10-ak minuta.

Potom se voda polahko ocijedi ili se đevđir-kašikom povade klepe, zatim se slažu u duboku, pomašćenu tepsiju, začine provrelim mladim maslom (ili drugom masnoćom), te se ubace u pećnicu i zapeku.

U kiselo mlijeko se utuče čehno bijelog luka (može i bez luka), pa se klepe poliju i serviraju.

Umjesto kiselog mlijeka može se politi pavlakom (mileramom).

Preporuka je, ipak, da se klepe ne zapeku, već da se poliju kiselim mlijekom ili kajmakom, pomaste rastopljenim maslom i serviraju.

(A. Lakišić, “Bosanski kuhar”)

Related posts